Doktorn: Övervikt är den främsta orsaken till diabetes

Bertil Borgencrantz är hjärtspecialist och medicinskt ansvarig vid Capio Läkargruppen i Örebro. Han har bland annat deltagit i studier kring de nyaste diabetesmedicinerna. Här svarar...

Doktorn: Övervikt är den främsta orsaken till diabetesBertil Borgencrantz är hjärtspecialist och medicinskt ansvarig vid Capio Läkargruppen i Örebro. Han har bland annat deltagit i studier kring de nyaste diabetesmedicinerna. Här svarar han på våra frågor om diabetes typ 2:

Vad är diabetes?
– Diabetes är en sjukdom som uppstår när bukspottkörtelns produktion av insulin inte räcker till. Det leder till en förhöjd blodsockernivå.

Varför drabbas man av diabetes?
– Cirka 2-3 procent av befolkningen har diabetes och det finns tre orsaker; övervikt, att du rör på dig för lite och en stark ärftlighet.

– Det går att skjuta upp debuten av sjukdomen, ja kanske slippa den helt och hållet, om du håller vikten. Ju mer du rör på dig, desto bättre är det. Väger du 90 kilo och sitter mycket stilla, får du diabetes tidigare än om du hade varit aktiv.

– Det räcker att röra på dig 30 minuter om dagen, så att du blir varm. Tar du en lugn promenad och drar benen efter dig ger det inte lika stor effekt.

Vilka är symtomen på diabetes?
– Vanligen känner du dig törstig, trött och behöver kissa oftare. Symtomen kan smyga sig på sakta under lång tid. Många som drabbas har blivit överviktiga med åren. Blodtrycket brukar dessutom gå upp och kolesterolvärdet försämras. Det här är inget som man själv brukar märka.

– Medelåldern att insjukna ligger kring 60 år.

Hur ställs diagnosen?
– Genom blodprov, svar går att få inom fem minuter. Har du fastat bör blodsockret ligga under 7 mmol/l (millimol per liter). Vi brukar även ta ett prov och kontrollera långtidssockret, som ger ett genomsnittsvärde under dygnet. Det bör ligga under 5,3 mmol/l. Målsättningen är att ha under 6 mmol/l.

Vad finns det för behandling?
– Vi börjar alltid med att försöka påverka patientens mat- och motionsvanor. Det handlar oftast om att gå ner i vikt genom att äta mindre fett, socker och snabba kolhydrater. Du bör äta mer fibrer och mer kokt än stekt mat, t ex kyckling, vilt, fisk och grönsaker. Potatis kan du visst äta men med förstånd. Ta inte 4-5 potatisar, det kanske räcker med ett par stycken.

– Vi kontrollerar också blodtryck samt blodfetter och behandlar för det om det behövs.
Och om det inte räcker att ändra kost- och motionsvanorna?
– Om du inte når målet att komma under 6 mmol/l brukar vi ge tabletten Metformin, ibland i kombination med ett SU-preparat (sulfonureider).

– Räcker inte det kan vi kombinera med en medicin från grup-pen GLP-1 analoger: Byetta eller Victoza. De ges som injektion och det positiva är att medlen ofta ger viktnedgång. Dock används inte dessa mediciner så ofta.

– Det nyaste på marknaden är DPP-4-hämmare — medicinerna Januvia, Galvus och Onglyza — som ges i tablettform. De ger ett liknande resultat som Byetta och Victoza men påverkar dessutom endast blodsockret när det behövs, det vill säga när det är för högt. Medlen förstärker kroppens eget kontrollsystem av blodsocker, vilket är viktigt eftersom denna balans är störd hos typ 2-diabetiker.

– Jag tror mycket på de mediciner som kommit på sistone. Det är bra preparat med få biverkningar.

– Om blodsockervärdena är kvarstående höga trots tablettbehandling, kan vi överväga att ge tillägg med insulin via spruta.

Bör diabetiker undersöka ögon, fötter och njurar regelbundet?
– Ja, på grund av risken för följdsjukdomar. Vi undersöker ögonbotten hos diabetiker en gång per år för att se om det uppstått några skador på de små blodkärlen. En del utvecklar skador snabbt medan andra tål förhöjda sockervärden bra.

– De flesta har en diabetessköterska som undersöker fötterna, andra går till en fotvårdsspecialist. Njurarnas skick kontrolleras via blod- och urinprov, oftast på en vårdcentral.

Vad kan diabetiker själv göra för att påverka sjukdomen?
– Fanns det ingen övervikt vore typ 2-diabetes ett rätt så litet bekymmer. 90 procent av vikten beror på kosten och 10 procent på motion. Det är alltså ovanligt att kunna motionera bort övervikt om man inte ändrar på kosten.

– Om du går 5-6 kilometer och unnar dig en skinksmörgås när kommer hem har du förlorat effekten av promenaden. Och för att bli av med en pizza måste du promenera i 1,3 mil!

– Ät mindre portioner och långsammare så att du hinner bli mätt. Sluta röka och undvik öl.

– Har du fyllt 45 år och är överviktig, tycker jag gott att du bör besöka läkaren årligen för att undersöka blodsockervärden, blodtryck och möjligen även blodfetter.

Fall: Jag hoppas mycket på de nya medicinerna! 

Scroll to Top