Maria Söderlund är legitimerad psykolog vid Habiliteringen i Ludvika och har stor erfarenhet av barn med autism.
Vad är autism?
– Autistiskt syndrom är en funktionsnedsättning som antingen är medfödd eller förvärvad tidigt under spädbarnstiden och som innebär att hjärnan har ett annorlunda sätt att bearbeta information. Det handlar om en dysfunktion i centrala nervsystemet som påverkar förmågan till social, kommunikativ och föreställningsmässig utveckling.
– Symtomen visar sig före 3 års ålder. Åtta av tio har också andra funktionsnedsättningar, till exempel utvecklingsstörning eller syn- och hörselskador.
Hur vanligt är det och är det lika vanligt över hela världen?
– Man räknar med att två av tusen barn har autism och siffrorna är de-samma i alla länder. Fler pojkar än flickor får diagnosen.
Vilka är symtomen?
– Föräldrarna ser en försenad, utebliven eller avvikande talutveckling, barnet kan verka dövt. Barnet är också annorlunda vid kontakt med föräldrar eller andra, till exempel ifråga om ögonkontakt, och de flesta saknar förmågan att förstå gester, kroppsspråk och ansiktsuttryck. De pekar inte själva och följer inte någon annans pekande med blicken. Några vill inte ha kroppskontakt.
– Många med autism är fullt nöjda med att hålla sig för sig själva och kan uppfattas som snälla och lugna. Andra har stora sömnproblem, är ledsna och svåra att trösta. Matproblem är inte ovanligt och många äter bara några få matvaror.
– Gemensamt för de flesta små barn med autism är bristande förmåga till kommunikation. Fyra av tio har inget språk alls och utvecklar aldrig något begripligt språk. Även de som kan prata har ofta svårt att förstå hur orden används. De har också svårt att leva sig in i andra människors tankar och känslor.
– Vissa med autism kan utveckla specialintressen. Det finns bland annat autistiska personer som lärt sig fakta som tågtidtabeller, kalenderdagar och annat utantill.
– För den som har autism är det ofta viktigt att leva efter strukturerade rutiner. Om de strikta rutinerna bryts kan personen med autism bli helt förtvivlad och få starka utbrott.
Är det ärftligt? Kan flera syskon i en syskonskara vara autistiska?
– Autism är både genetiskt ärftligt och kan orsakas av genetiska avvikelser. Flera syskon kan ha autistiskt syndrom eller någon annan autismliknande störning.
Kan autism växa bort eller botas?
– Funktionsnedsättningen är livslång, men med rätta insatser kan konsekvenserna av nedsättningen minskas. Viktigt är att barnet får en diagnos så tidigt som möjligt. Vi försöker ge BVC upplysningar om vad man ska vara uppmärksam på.
Hur går behandlingen till?
– Barn med autism kan lära, men de behöver specifikt stöd från sin omgivning, för de måste lära sig att lära. De måste lära sig motivation, härmning på uppmaning, struktur och generalisering. Det som andra barn lär sig helt automatiskt måste barn med autism träna för att lära sig.
– Behandlingen skiljer sig mellan landstingen. Habiliteringen här i Dalarna erbjuder utbildning och stöd i form av beteendeterapeutisk intensivträning – BTI. Vetenskapliga utvärderingar har visat att BTI är en av de mest verksamma inlärningsmetoderna för små barn med autism.
– Genom intensivträning får barnet hjälp att lära sig nya förmågor och att kunna använda dessa i olika situationer. I intensivträningen arbetar vi med att lära barnet uppmärksamhet, imitation, grundläggande vardagsfärdigheter, kommunikation och interaktion och att vidga kontakten med omvärlden. Barnets hela nätverk, alltså föräldrar och förskolepersonal, arbetar aktivt som ett team med barnet och träningen sker i korta, strukturerade pass, både hemma och i skolan.
– Några kan med rätt träning fungera relativt självständigt som vuxna. Men de allra flesta kommer att behöva hjälp och stöd hela livet.