Sol-Britt Lonne Rahm är specialist i dermatologi och venerologi. Hon arbetar som överläkare på Karolinska sjukhuset och driver också ett antal forskningsprojekt.
Vad är rosacea?
– En inflammatorisk hudsjukdom som ger rodnad och blemmor i ansiktet. Det är talgkörtlarna i huden som blir inflammerade. Det kan bildas små varblåsor, men aldrig pormaskar som vid akne. Utslagen är lokaliserade till pannan, kinderna, näsan och hakan.
Hur utvecklas sjukdomen?
– Den går ofta i cykler och det är väldigt individuellt hur den yttrar sig. Ofta börjar det med rodnader som sedan förvärras, sedan kan blemmor och varblåsor uppträda. Det kan bränna och svida. I samband med stress förvärras sjukdomen ofta, men periodvis kan skoven vara lättare. Ett fåtal kan också få ögonproblem, så kallad keratit. Det brukar börja som en skavande känsla.
Vad beror sjukdomen på?
– Det vet man inte säkert. En del patienter har redan innan känslig hy och en tendens att rodna lätt av kyla, värme, starka kryddor, vin och stress. Det verkar också finnas en ökad känslighet för testosteronets och stresshormonernas påverkan på talgkörtlarna. Det finns även en ärftlighet.
Vilka drabbas?
– Det är en vanlig hudsjukdom som oftast kommer i 30-50-årsåldern. Den är speciellt vanlig i Nordeuropa och drabbar uppskattningsvis mellan fem och tio procent av befolkningen. Två av tre som drabbas är kvinnor. Det tycks som om sjukdomen ökar i omfattning och även drabbar yngre.
Hur kan rosacea behandlas?
– Det finns en mängd olika krämer och tabletter som man får prova sig fram med. Ofta hjälper ett preparat under en tid. Antibiotika i form av Tetracyklin brukar vara riktigt effektivt för många. Jag anser att man ska försöka bryta skovet så snabbt som möjligt för bästa effekt.
– Vissa kvinnor, speciellt de med fet hy, kan vara hjälpta av så kallade antiandrogener, som dämpar den effekt som testosteron kan ha på talgkörtlarna.
– En del personer, framför allt män, kan få problem med knöliga och förstorade näsor. Detta kan man behandla bra genom att “hyvla” bort lager av vävnad med laser. Det brukar bli väldigt fint när det läkt.
Du har forskat på laserbehandling av rosacea. Hur fungerar den behandlingen?
– Man bränner helt enkelt bort de ytliga blodkärlen och hindrar därmed rodnaden. Ungefär som att ta bort ett ytligt åderbråck, fast kärlen i ansiktet är mycket mindre. Det är en jobbig behandlig, eftersom man får brännskador i huden som blir blåsvart en tid efteråt. Man får heller inte vara sjukskriven eftersom det räknas som en kosmetisk behandling.
Vilka resultat fick du?
– Överväldigande positiva resultat. Många av dem som behandlades blev jättefina. Man kunde se att de röda blodkärlen försvann och därmed också rodnaden. Projektet gjordes 2004 och det finns de som fortfarande inte fått tillbaka besvären. Men en mindre del av försöksgruppen blev inte särskilt mycket förbättrade av laserbehandlingen.
Kan man få laserbehandling mot rosacea på sjukhuset idag?
– Nej, det finns inte någon sådan möjlighet, men jag brukar rekommendera de patienter som inte bli hjälpta av olika preparat att söka hjälp privat.