Medicine doktor Elisabet Lidbrink är överläkare på Radiumhemmet vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Här svarar hon på våra frågor om bröstcancer.
Vad är det viktigaste som hänt på området under senare år?
– Att chansen att överleva bröstcancer ökar hela tiden. Sverige är faktiskt bäst i Europa på detta och idag lever 90 procent av patienterna fem år efter operation. 75-80 procent lever 10 år efter operation. Detta fast antalet fall ökar med en procent om året.
Varför ökar antalet drabbade?
– Kvinnor med tumörer hittas tidigare tack vare mammografikontrollerna och kvinnor får sin första mens tidigare och föder barn senare. Risken ökar alltså ju fler menstruationscykler man har i livet. Kvinnorna nu är också tjockare än förr.
Hur har behandlingen utvecklats de senaste fem åren?
– Största framgången är att antikroppen och läkemedlet Herceptin nu ges rutinmässigt till kvinnor med den aggressiva HER2-positiva cancern. Den utgör 20 procent av alla bröstcancerfall och förr hade de ofta unga kvinnorna som drabbades sämst prognos. Tack vare Herceptinet har risken för återfall vid icke spridd bröstcancer av den typen minskat med hela 40 procent!
– Cellgifter är nu enklare att ge tack vare effektiva mediciner mot biverkningar som illamående. Strålbehandling är också enklare att ge tack vare mindre risk för lungor och hjärta. Nu tar man heller inte bort en massa lymfkörtlar i onödan, något som förr kunde orsaka ödem. Idag görs det också snyggare rekonstruktioner av brösten, som man ofta får direkt i samband med operation.
Vem har sämsta prognosen idag?
– Kvinnan som drabbas av så kallad trippelnegativ bröstcancer. Det enda som biter på den är cellgifter.
Och den bästa?
– Den som har hormonellt utlöst bröstcancer och upptäcks tidigt. 70 procent av all bröstcancer är av den arten.
Hur många kvinnor ärver sjukdomen?
– Sju procent av all bröstcancer är ärftlig, så gentestning ökar chansen att tidigt hitta en ärftlig mutation. Om mamma fick cancer när hon var yngre än 30 år ska du testas, likaså om du har två nära kvinnliga anhöriga som fick cancer före 40 års ålder eller om du har tre nära kvinnliga anhöriga som insjuknade före 50 års ålder.
Vad är ditt viktigaste råd?
– Upptäcker du något i bröstet du inte känner igen, be om remiss till mammografi. Tyvärr brister det i omhändertagandet på sina håll. Nyligen kom en kvinna från Dalarna till oss här på Radiumhemmet. Hon hade känt en knöl och var orolig, men fick vänta alldeles för länge på undersökning. En tidig diagnos betyder mycket om det är cancer. Vid tidig upptäckt räcker det ofta med att en “tårtbit” av bröstet tas bort. Här i Stockholm handlar det om hälften av alla operationer. Idag kallas de flesta från 40 års ålder upp till 70 i hela landet till mammografi. Men sök själv om du faller utanför åldrarna och är orolig!
Fall: Christina besegrade cancern med hjälp av sin egen metod