Doktorn: Det är viktigt med daglig träning

Lennart Jacobsson är professor i reumatologi vid Skånes universitetssjukhus i Lund och är en av Sveriges ledande specialister på Bechterews sjukdom. Vad menas med Bechterews...

Doktorn: Det är viktigt med daglig träningLennart Jacobsson är professor i reumatologi vid Skånes universitetssjukhus i Lund och är en av Sveriges ledande specialister på Bechterews sjukdom.

Vad menas med Bechterews sjukdom?
– Bechterews sjukdom, som också kallas ankyloserande spondylit (AS), är en reumatisk sjukdom som främst drabbar senfästen och leder i ryggen och bäckenet. Var fjärde patient kan också få inflammation i leder i armar och ben samt i sällsynta fall drabbas även till exempel hjärta och ögon.

Hur vanligt är det?
– I Sverige har runt 20 000 personer den svåra, klassiska formen av AS. Män har en sämre prognos än kvinnor och drabbas dessutom oftare. Sjukdomen debuterar vanligtvis i yngre åldrar, men aldrig efter 40 års ålder. Barn kan också få Bechterews sjukdom, men sjukdomsbilden är annorlunda än vuxnas.

Vad är det som orsakar sjukdomen?
– Ärftliga faktorer är viktiga och flera gener som styr immunsystemet är identifierade. Utöver detta tycks även yttre faktorer spela roll, där man speciellt tror att tarmbakterier kan ha en utlösande betydelse. Rökning kan försämra prognosen.

Vilka är symtomen?
– Typiska symtom är en tilltagande värk och stelhet i ryggen. Smärtan är som värst på natten och under den tidiga morgonen, men lindras av att man fysiskt aktiverar sig till exempel genom att stiga upp och gå. Tidigt i sjukdomsskedet är smärtan ofta lokaliserad i bäckenlederna, vilket känns som om det gör ont i skinkorna. Symtomen kommer smygande under en längre tid och blir allt mer intensiva. Sjukdomen går ofta i skov och vissa perioder kan patienten också vara besvärsfri.

Hur behandlas Bechterews sjukdom?
– När inflammationen läker ut, kan ligament, ledband, i kotpelaren och mellan revbenen förbenas. Benet kan också bli skörare och går lätt sönder. Det är därför viktigt att behandlingen kommer igång så snabbt som möjligt för att undvika komplikationer. Behandlingen består i första hand av daglig träning av ryggen och hela kroppen med stretching och tänjning för att motverka stelhet och deformation, inklusive andningsövningar för att förbättra lungkapaciteten.

– Sjukgymnastik och inte minst träning i varmvattenbassäng är mycket bra, och man ska fortsätta träna också under de perioder när man är symtomfri. Dessutom behandlas patienten oftast med antiinflammatoriska läkemedel av typen NSAID. I en del fall med säker diagnos och uttalad inflammation i benet, kan man även pröva nya biologiska, antiinflammatoriska läkemedel, så kallade TNF-hämmare.

Vad gör forskningen? Har det kommit fram någon ny behandling?
– Det pågår en intensiv forskning för att förstå mekanismerna bakom den ökande beninflammationen och varför denna i en del fall leder till förbening.

Kan man bli helt botad?
– Sjukdomen kan, som jag sa, ibland gå i skov med helt besvärsfria perioder. Där man behandlar med antiinflammatoriska läkemedel kan man också i många fall uppnå total symtomlindring. Men sjukdomen är kronisk till sin karaktär och det finns alltid risk för att den återkommer.

Vem var Bechterew?
– Det var en rysk läkare vid namn Vladimir Bechterew efter vilken sjukdomen uppkallades på 1890-talet. Men det han beskrev, lär dock inte ha varit fall av äkta ankyloserande spondylit, utan var en närbesläktad sjukdom. Inte desto mindre har han fått ge sitt namn åt sjukdomen.

Fall: Sjukdomen har krökt Birgittas rygg till en båge

Scroll to Top