Så fungerar det om du blir sjuk utomlands!

Vad gör du om du blir sjuk utomlands? Här är en liten lathund för alla som vill veta vad svenska Försäkringskassan ersätter och vad man får betala själv.

Här gäller EU-kortet

Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien och Nordirland, Schweiz, Tyskland, Tjeckien, Ungern och Österrike. Inom Norden behövs inget EU-kort.

Planerad vård utomlands

Det går att få sjukvård i andra länder, EU/EES och Schweiz även för den som inte är akut sjuk. Det ska vara sådan vård som går att få i Sverige men som du inte fått inom godtagbar tid. Det är Försäkringskassan och landstinget där du bor, som bestämmer vad som räknas som godtagbar tid.

Turkiet finns också med på listan när det gäller ersättning för planerad vård i andra länder.

För att få ersättning bör man begära ett förhandstillstånd från Försäkringskassan för vård utomlands. Förhandstillståndet kan ge dig pengar för bland annat resor och boende i samband med vård utomlands.

Men om man betalat själv i ett annat land och sedan begär ersättning i efterhand från Försäkringskassan? Jodå, det kan gå att få pengar då med – kontrollera reglerna med Försäkringskassan. Ersättning i efterhand kan man få även om vården i utlandet skett i privat regi. För att få förhandstillstånd däremot måste vården utomlands ingå i det landets allmänna sjukvårdssystem.

Källa: Försäkringskassan, www.forsakringskassan.se

Så fungerar det om du blir sjuk utomlands!
Njut av din semester – och glöm inte att ta med ditt EU-kort om du reser till länder inom EU!

Blir du akut sjuk utomlands och måste söka sjukvård kan du klara semesterkassan om du befinner dig inom EU samt i Schweiz och Norge. Om du däremot blir sjuk i Thailand eller USA gäller helt andra regler och sjukhusbesöket kan bli en riktigt dyr historia.

Även för planerad sjukvård utomlands gäller det att välja rätt för att slippa djupa hål i den egna plånboken. Här är en liten lathund för alla som vill veta vad svenska Försäkringskassan ersätter och vad man får betala själv.

Om jag blir akut sjuk i ett EU-land, måste jag betala läkarbesöket själv?

– Nej, du har rätt till vård på samma villkor som invånarna i det aktuella landet själva har. Det gäller enbart om man söker hjälp inom det allmänna sjukvårdssystemet, alltså inte om du går till privatläkare.

– För att få vården behöver du visa upp ett EU-kort, som visar att du är medborgare i ett EU-land. EU-kortet ger rätt till allmän sjukvård, men ger inte ersättning för till exempel hemtransport med ambulansflyg. För sådanakostnader måste man ha en privat reseförsäkring.

Så fungerar det om du blir sjuk utomlands!


Hur får jag ett EU-kort?

– Beställ från Försäkringskassan,www.forsakringskassan.se eller ring 020-524 524. Var ute i god tid, det kan ta upp till tio dagar att få kortet. EU-kortet är giltigt i tre år.

Vad händer om jag blir sjuk och inte har ett EU-kort?
– Försäkringskassan i Sverige kan utfärda ett provisoriskt intyg som kan faxas till det sjukhus du besöker.

Kan jag få ersättning även utanför EU?
– Ja, Sverige har avtal även med länder utanför EU, som ger rätt till viss vård. Sådana länder är Algeriet, Australien, Quebec i Kanada, Israel, Kanalöarna (Jersey, Guernsey) och Isle of Man. För övriga länder utanför EU får man ingen ersättning från allmänna sjukvårdssystemen, utan får betala allt ur egen plånbok. En privat reseförsäkring kan täcka kostnaden. Kolla också hemförsäkringen som ofta kan ge viss ersättning vid akut sjukdom utomlands. 

Scroll to Top