Få känner till sitt eget blodtryck
Hjärt-lungfonden gjorde genom Sifo en undersökning 2010 om kunskaperna om det egna blodtrycket. Ettusen personer i Sverige fick svara på frågorna “känner du till riskerna med förhöjt blodtryck?” och “känner du till ditt eget blodtryck?”.
Svaren visade att 87 procent av de tillfrågade var medvetna om riskerna med ett förhöjt blodtryck, medan bara 27 procent kände till sitt eget blodtryck.
I Sverige beräknas 27 procent av den vuxna befolkningen eller 1,8 miljoner personer ha högt blodtryck.
Källa: Hjärt-lungfonden och SBU
Det är känt att blodtrycket kan stiga när det tas av sjukvårdspersonal. Det kallas ibland “vita-rocken-syndromet”.
Högt blodtryck är en säker mätare på ökad risk att få hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och hjärtsvikt, och därför är det viktigt att hålla kollen på sitt tryck.
I Sverige och i resten av världen stiger blodtrycket med åldern. Men det är ingen naturlag att det ska vara så, säger Fredrik Nyström, överläkare och professor i endokrinologi och internmedicin vid Linköpings
Universitetssjukhus.
Det höga blodtrycket är snarare ett kvitto på att blodkärlen inte är tillräckligt elastiska, att de har stelnat. Fredrik Nyström berättar att de stelare blodkärlen beror på beläggningar på insidan av kärlen och att det är vår västerländska livsstil som orsakar detta.
Det finns naturfolk i Sydamerika, som forskare har gjort studier på, och de har ett lågt blodtryck genom hela livet. Det ligger på 90/60 och blir inte högre med stigande ålder.
I Sverige är gränsen för ett normalt blodtryck när mätningen görs på mottagning 140/90 och när man mäter trycket hemma, 135/85.
Det är väl känt att blodtrycket oftast är högre när man mäter det hos läkare eller sjuksköterska, säger Fredrik Nyström. Ibland kallas det “vita-rocken-syndromet”, att patienten blir stressad och får förhöjt tryck när vitklädd vårdpersonal finns i närheten. Men det behöver inte ens vara några vita rockar i närheten för att det ska ske.
Varierar under dagen
Blodtrycket varierar också under dagen. På morgonen kan det vara 160 för att ett par timmar senare, vid lunch ha gått ner till 140. Får patienten då medicin som har morgontrycket som utgångspunkt kan det bli feldosering, som leder till att blodtrycket blir alldeles för lågt vissa delar av dygnet.
När det gäller läkemedel är det vanligare att personer som har högt blodtryck inte upptäcks och får den behandling som behövs, än tvärtom.
En ny rapport från SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, visar att det fungerar bra att mäta sitt blodtryck i hemmet. Det ger en med bra mätare lika tillförlitliga resultat som att mäta på en mottagning. Det är bekvämare, man kan mäta oftare, vid fler tider på dygnet och slipper den stressande, blodtryckshöjande miljön på vårdcentral eller sjukhus. Enligt experter bör man dock se hemmätningen som ett komplement till att få trycket mätt på vårdcentral.