9 tips vid muntorrhet
• Börja med att dricka mer vatten, kanske är du uttorkad. Tänk på att du i samband med klimakteriet, och även senare, kan behöva mer vätska än tidigare.
• Skölj munnen ofta.
• Borsta tänderna med fluortandkräm och använd tandtråd/tandsticka regelbundet.
• Undvik att småäta.
• Tugga maten länge och väl.
• Undvik sötade drycker och juicer.
• Tänk på att alkohol är uttorkande.
• Sjögrens syndrom är en reumatisk sjukdom som, förutom muntorrhet, även kan ge problem med torra slemhinnor i ögon, näsa och underliv. Torra ögon och torr mun kan dessutom vara symtom på allergi. Kontakta läkare om du misstänker något av detta.
• Läs noga igenom bipacksedeln med information om dina eventuella mediciner. Möjligen är det en medicinbiverkning du drabbats av. Det händer oftast när det gäller medicin mot allergi och astma, psykiska besvär, magkatarr, migrän och högt blodtryck.
Om du lider av muntorrhet – börja med att dricka mer vatten, kanske är du uttorkad?
Många lider i tysthet och problemet är större än vi trott.
Det berättar sjukhustandläkare Eva-Lena Öhlin på Medicinsk tandvård, Huddinge sjukhus när vi kontaktar henne för att tala om muntorrhet.
– Ja, det finns många orsaker till muntorrhet och slår vi ihop dem ser vi att en stor del av befolkningen lider av detta.
– Det är vanligt att få besvären på grund av en biverkning från en medicin, och det finns även en uppsjö av sjukdomar som kan ge muntorrhet. Exempelvis diabetes, anorexia, Parkinsons sjukdom och olika reumatiska sjukdomar.
– Men det vi knappt pratar om är att långvarig stress, nervositet och depression kan ge muntorrhet. Vi producerar nämligen inte saliv i samma utsträckning när vi mår psykiskt dåligt, systemen sätts ur spel.
Smygande symtom
Äldre människor är en grupp som ofta är utsatt. Slemhinnorna blir känsligare och skörare med stigande ålder, vilket bland annat beror på att salivkörtlarnas produktion minskar något.
Vanligtvis kommer symtomen smygande under en längre period, så det brukar vara svårt att sätta ett finger på när man började besväras.
– Vi tandläkare kan se om en patient lider av muntorrhet, berättar Eva-Lena Öhlin. Då är slemhinnor och tunga glansiga och rodnade, saliven kan se seg och “bubblig” ut.
– Tungan kan även ha beläggningar och plack kan lättare fastna och sitta kvar. Faran med muntorrhet är främst att det är lättare att få hål i tänderna och att drabbas av svampinfektion i munnen. Det kan också svida och bränna i munnen.
– Numera har många äldre kvar sina tänder längre upp i åldrarna så det är viktigt att sköta om dem. Börjar vi bli torra i munnen kan det snabbt leda till karies, vilket alltså inte behöver bero på att vi slarvat med tandborstningen eller ändrat vår mathållning.
Tugga tuggummi!
Vilka är då tandläkare Eva-Lena Öhlins bästa tips för att lindra muntorrhet?
– Tugga sockerfritt tuggummi, helst innehållande sötningsmedlet Xylitol. Tuggning stimulerar salivproduktionen. Om du har svårt för tuggummi finns det sugtabletter. Xerodent heter den tablett som används mest, den är syrlig och innehåller fluor.
– På apoteken finns det olika receptfria preparat som kan hjälpa. Det är smörjande och salivstimulerande medel, t ex olika oljor, sprayer och geler, som är väl värt att prova om du har stora bekymmer.