Ta kontroll över dina mediciner!
• Skriv en lista.Skriv ner alla dina mediciner på ett kort, som du alltid har med dig till läkaren. Och då ska du inte bara ange receptbelagda mediciner, utan även receptfria som du tar regelbundet samt naturmedel och kosttillskott.
• Be om en genomgång.Sätt dig med din läkare och gå igenom vilka mediciner du tar. Tala i förväg om att du vill göra detta, så att läkaren avsätter tid. Det är viktigt att du är helt ärlig om vilka mediciner du tar – och vilka du eventuellt slarvar med.
• Prata med apoteket.På apoteket kan du också få en genomgång av dina mediciner, hur de samverkar och vilka biverkningar de har. Eventuellt behöver du boka tid.
• Ha respekt för alla mediciner.
Många tror att receptfria mediciner är helt harmlösa. Reklamen på TV och exponeringen i vanliga mataffärer kan förstärka det intrycket. Men tänk på att receptfria mediciner också kan vara kraftfulla.
Varje år ökar läkemedelsanvändningen i Sverige. Idag äter vi nära nog dubbelt så mycket medicin som 1985. Allra mest ökar användningen hos dem som har många mediciner samtidigt.
– Ökningen är faktiskt störst bland medelålders människor – inte äldre, vilket man kanske kunde tro, säger Bo Hovstadius, som har skrivit en doktorsavhandling om läkemedelsanvänd-ning och multimedicinering vid Linnéuniversitetet i Kalmar.
– Faktum är att två tredjedelar av dem som tar fem eller fler läkemedel är under 70 år.
Det tycks som om ökningen gäller de flesta mediciner, det vill säga både “tyngre” preparat och receptfria medel, till exempel huvudvärkstabletter. Vi kräver alltså snar och effektiv hjälp, oavsett vad vi lider av.
– Ja, som patienter vill vi ha snabb bot och lindring, säger Bo Hovstadius. Toleransen mot krämpor är nog mindre nu. Vi förutsätter att det finns något som gör oss bättre snabbt.
Svårt att neka
En annan orsak kan vara att vi inte vill eller tycker oss ha möjlighet att vara sjukskrivna. Kroppens självläkning tar längre tid och de flesta av oss har bråttom tillbaka till jobbet och andra åtaganden, både av personliga och ekonomiska skäl.
Vilken läkare man går till tycks också spela roll.
– Studier visar på stora skillnader mellan olika läkare när det gäller hur många mediciner som skrivs ut, säger Bo Hovstadius.
Ett problem är att många läkare inte har tid eller möjlighet att kolla upp vilka mediciner som patienten redan har.
– Ibland ställer doktorn sådana frågor, men inte alltid, menar Bo Hovstadius. Oftast ska det gå fort och man koncentrerar sig på det som är akut. Dessutom kan det vara besvärligt för en läkare att börja ifrågasätta mediciner som en kollega har skrivit ut.
Hos dem som tar många läkemedel är det inte ovanligt att ett par, tre av medicinerna egentligen behandlar samma sak – helt i onödan. Det gäller inte minst lugnande medel. Dessutom brukar det finnas ett par mediciner som man överhuvudtaget inte vet varför man tar.
Blockerar varandra
– Då är det viktigt att man gör en läkemedelsgenomgång hos sin läkare eller på sitt apotek, säger Bo Hovstadius.
Men han poängterar att han inte driver en kampanj mot mediciner i stort.
– Läkemedel är bra, säger han bestämt. De är till för att lindra och bota och är en förutsättning för livskvalitet för många. Men man måste vara medveten om riskerna, särskilt när man tar många mediciner.
Han delar in de främsta riskerna i tre delar.
– Den första är biverkningarna. Alla mediciner ger biverkningar i någon form. De flesta är ganska simpla och går att hantera. Men ju fler mediciner man tar, desto större är risken för allvarliga biverkningar.
– Den andra är interaktionen. Olika läkemedel kan blockera varandra, så att de inte får effekt, eller förstärka varandra, så att effekten blir för kraftig.
– Och den tredje är att det har visat sig att ju fler läkemedel man har, desto sämre följer man ordinationen. Och då uteblir förstås effekten.