– Nu har jag slängt öronpropparna i soptunnan! Jag är så tacksam för att Stefan har fått hjälp efter alla dessa år, säger Stefans fru Eva.
Pigg, glad och full av energi. Det är vad egenföretagaren Stefan Niklasson, 57, i Upplands Väsby känner sig nuförtiden.
– Efter 22 års dålig sömn har jag fått mitt liv tillbaka. Äntligen kan jag sova hela natten utan avbrott!
Stefan pratar och skrattar om vartannat när vi hälsar på hemma hos honom och hustrun Eva i deras trivsamma bostadsrätt utanför Stockholm. Det är knappt han kan förstå det själv – att hans svåra snarkningar med sömnapné är borta.
Ja, det är inte bara Stefan som ser glad ut. Även hustrun Eva myser och ler. För henne är vinsten minst lika stor.
– Nu har jag slängt öronpropparna i soptunnan! Jag är så tacksam för att Stefan har fått hjälp efter alla dessa år.
– Och på köpet har jag fått en gladare man!
Väckte sig själv
Redan 1991 började Stefan söka hjälp på grund av sina svåra snarkningar med återkommande andningsuppehåll, även kallat sömnapné på läkarspråk. Han väckte ofta sig själv i sömnen eftersom snarkningarna var så högljudda.
När Stefan vaknade om morgnarna var han aldrig utvilad utan ständigt trött. Och med en förstörd nattsömn följde ibland irritation och nedstämdhet.
Det var inte bara hustrun Eva som blev störd på natten.
– Jag äger ett företag tillsammans med min bror och någon gång försökte vi dela hotellrum när vi reste i tjänsten, minns Stefan. Men det tvingades vi snabbt sluta med eftersom han inte kunde sova en blund när jag satte igång att snarka.
– Under årens lopp har jag sökt hjälp massvis med gånger hos olika läkare. Jag har provat allt från diverse hjälpmedel, till exempel näsplåster, till att inte sova på rygg.
– Utöver det har jag besökt tandläkare, en särskild fysiologavdelning för snarkning på lasarettet och provat olika bett- och snarkskenor.
– Dessutom var jag inlagd på Riksförsäkringsverkets sjukhus i Tranås för en grundlig utredning. De gjorde massvis med tester och där fick jag diagnosen allvarlig sömnapné, eftersom jag hade fler än 30 andningsuppehåll per timme.
Andningsuppehållen kunde vara så långa som en minut och till och med längre.
– Till slut fick jag prova en andningsmask som skulle sitta på under natten, men det var som en mardröm. Den väsnades så mycket och det kändes som att det blåste halv orkan; jag kunde inte sova en blund. Jag älskar att sova på magen men det var fullständigt omöjligt att göra det med masken på. Efter tre veckors lidande var jag tvungen att ge upp.
Ständigt trött
Åren gick och snarkandet blev värre, tillika med andningsuppehållen. Stefan vaknade alltid vid 3-4-tiden på morgonen på grund av oljudet, och kunde inte somna om. Han kände sig ständigt trött och redan tidigt på kvällen var han som i dvala och fick ingenting gjort.
Den ständiga tröttheten ledde till att han ibland undvek bjudningar på kvällstid, tillika biobesök.
I höstas fick Stefan höra om den nya laserbehandlingen mot snarkning för första gången. Han fick den goda nyheten då han var på en vanlig hälsokontroll hos sin husläkare.
Stefans värden var som vanligt bra, han har nämligen alltid varit kärnfrisk.
– Däremot berättade jag för doktorn att jag alltid är så ofantligt trött på grund av mina snarkningar. “Varför har du inte nämnt det tidigare?” frågade doktorn och berättade i samma andetag att de hade köpt en särskild laserutrustning mot snarkning, kallad Nightlase, till kliniken. Lasermetoden har tydligen nått stor framgång i USA.
– Först var jag nog lite skeptisk, men jag har förtroende för min husläkare som var så entusiastisk och envis att jag bestämde mig för att boka en tid, säger Stefan.
– Att ingreppet är smärtfritt och utan knivar var också något som fick mig att våga ta steget.
Smärtfri behandling
I november i fjol besökte Stefan hudläkaren på kliniken som specialiserat sig på laserbehandlingen. Läkaren fotograferade inuti Stefans mun och reagerade direkt.
– Tydligen syntes inte mitt svalg, utan bara tungan och gommen! berättar Stefan. Därför snarkade jag så mycket och därför hade maten nästan stockat sig i halsen på mig ibland när jag ätit.
– Läkaren var positiv till att behandla mig och den första laseromgången tog 25 minuter och var smärtfri, jag kände inget obehag alls. Jag märkte omedelbart en skillnad när jag gick därifrån – plötsligt fick jag luft i lungorna och kunde andas mycket lättare, på ett helt annat sätt! Läkaren hade stramat upp min hud i svalget med lasern och på så vis hade luftvägarna öppnats upp.
Ett minne blott Behandlingen är inte subventionerad från landstingets sida och den höga prislappen var något som fick Stefan att först bli fundersam. Men efter så många års sömnlöshet var han beredd att prova vad som helst. – Frågan är om det går att värdera hustruns och min sömn i pengar? Nej, behandlingen har varit värd varenda krona – jag känner mig så glad och lycklig, skrattar han. |
Snarkningarna är ett minne blott och Stefan har kunnat slänga bort sin snarkskena.
|
– Min hustru och jag märkte genast att jag snarkade mycket mindre. Och nu, efter två behandlingar i november och en i december, är snarkningarna ett minne blott! Snarkskenan har jag slängt bort och hustruns öronproppar likaså – efter så många års lidande!
– Numera slocknar jag inte tidigt på kvällen utan kan sitta uppe och umgås till minst kl 23. Nu kan jag också gå på fest utan att känna mig svimfärdig under kvällen.
– Det är så skönt att äntligen kunna sova ostört på morgonen och slippa kliva upp i ottan. Både Eva och jag kan sova om nätterna och numera vaknar jag utvilad. Jag behöver inte längre oroa mig för att orka med alla resor i tjänsten.
– Det går inte att sätta en prislapp på allt detta – jag har fått ett nytt liv!
Stroke är en av våra stora folksjukdomar och varje år drabbas cirka 30 000 svenskar. Men det finns stora brister i både vården och rehabiliteringen. Så stora att till och med Socialstyrelsen blev förvånad, när en ny undersökning presenterades härförleden.
Kommunerna är dåliga på att samordna vården med landstingen och det drabbar givetvis de sjuka. Många erbjuds inte någon som helst rehabilitering, trots att det bryter mot lagen. Inte heller ges tillräckligt stöd mot nedstämdhet, som är vanligt efter en stroke.
Livräddande operationer missas också. En del strokepatienter får vänta uppemot 30 dagar på ett sådant ingrepp. Nu hoppas vi att Socialstyrelsen snabbt tar nonchalanta landsting och kommuner i örat!