Efter grå starr ser hon bättre än någonsin

Elisabeht Wiklund såg allt suddigare och orsaken var grå starr. Efter operationen, då en ny sorts lins sattes in, blev hon även av med sin närsynthet. – Jag behöver inte ens glasögon längre!

Efter grå starr ser hon bättre än någonsin

Att läsa böcker är numera inget problem för Elisabeht.

 

Det började med att Elisabeht Wiklund, 59, från Solna, putsade sina glasögon allt oftare. Hon putsade och putsade men trots att glasen blev skinande blanka, såg hon inte bättre för det.

– Jag hade progressiva glasögon, så att jag skulle se bättre både på långt och nära håll, men jag var inte nöjd och funderade på om jag behövde byta glasögon. I mitt arbete måste jag se bra, annars funkar det inte.

 

Elisabeht arbetar som tandsköterska och hade aldrig tidigare haft bekymmer med sina glasögon. Men nu räckte de inte och hon bokade tid för synundersökning.

– Det var då jag fick veta att jag hade gråstarr på båda ögonen, så det spelade ingen roll hur mycket jag putsade glasögonen. Jag blev lite förskräckt, eller i alla fall förvånad, för starr trodde jag mest drabbade riktigt gamla människor. Och jag har ju inte ens fyllt 60! Min mamma hade opererat sig för starr, men hon var ändå 85 år då, så det var ju inte så konstigt.

 

Elisabeht hade ändå tur i oturen, hon var genom sitt arbete ansluten till en privat sjukförsäkring och fick snabbt en tid för undersökning på Stockholms Ögonklinik på Sophiahemmet i Stockholm.

– Jag fick komma till doktor Mats Rehnberg och fick veta att det gick att operera bort både gråstarr och mina synfel, närsynthet och ålderssynthet. Allt på en gång! Jag tyckte det lät helt fantastiskt att jag som hade haft glasögon i så många år, skulle slippa dem och ändå se klart och tydligt!

 

Elisabeht fick även information om att vanlig gråstarr betalades av den allmänna sjukförsäkringen, men att hon själv fick betala 20 000 kronor per öga för att få de mer kostamma men exklusiva linserna, som förutom gråstarr även korrigerade hennes synfel.

– Det är mycket pengar, men egentligen tvekade jag inte, säger Elisabeht. – Och börjar man räkna på hur mycket det kostar att köpa glasögon, så blev priset mer rimligt. Jag har alltid haft ett högt glasögonkonto eftersom jag haft svårt att bestämma mig. När jag stått och provat glasögon hos optikern har det hänt att jag kommit hem med både två och tre par, och då blir det dyrt!

 

Över på en timme

Elisabeht gick hem och resonerade med sin man, och tillsammans bestämde de sig för att satsa på en operation där Elisabeht skulle få de dyrare linserna inopererade.

– Jag såg verkligen fram emot att slippa glasögon, säger hon. Jag gillar att motionera med bland annat skidåkning och cykling. Även om jag genomfört bland annat Tjejklassikern med glasögon, så skulle det bli så skönt att till exempel kunna åka skidor utan att glasögonen immar igen.

 

När Elisabeht väl bestämt sig för operationen skulle hennes linser specialbeställas och sedan fick hon vänta i sex veckor på leverans.

– Jag fick betala linserna i förväg, berättar hon vidare. Jag antar att det är för att de inte ska stå med en patient, som ångrar sig när linserna väl är tillverkade. De går ju inte att använda på någon annan patient eftersom de är helt individuellt anpassade.

 

Varje öga opereras för sig och på Stockholms ögonklinik väljer man att låta det gå en vecka mellan operationerna. Elisabeht var varken orolig eller nervös inför operationen. Hon hade fått så mycket information innan, så när det var dags för ingreppet åkte hon direkt från jobbet på tandläkarmottagningen i Solna vid halvtvåtiden på eftermiddagen, och operationen ägde rum kvart över tre i centrala Stockholm.

– Min man följde med, för jag visste att jag inte skulle kunna köra bil hem, på grund av behandling med ögondroppar.

Efter grå starr ser hon bättre än någonsin

Dropparna som Elisabeht berättar om var en lättare bedövning som ges tillsammans med pupillvidgande läkemedel före operationen. Däremot sövs patienten otroligt sällan eftersom operationen lämpar sig väl att utföra i lokalbedövning.

– Det kändes inget speciellt under operationen, jag var mest förvånad över att det gick så fort. Med förberedelser och själva ingreppet var det över på en timme!

 

Slipper glasögon

Eftersom bara det ena ögat opererades, bar Elisabeht glasögon när hon lämnade ögonkliniken. Men senare petade hon finurligt bort det högra glaset i glasögonen, så det bara blev en glasögonbåge med ett tomrum.

– Jag mådde faktiskt bra efter operationen och någon timme senare stod jag hemma och lagade middag, jag minns att jag stekte lax.

– Men det absolut bästa var den fantastiska upplevelse jag fick natten efter operationen. Vi har en väckarklocka, som visar tiden med digitala siffror i taket. När jag vaknade på natten och tittade upp kunde jag se tydligt! Klockan var 01:32 och temperaturen i sovrummet var 23,1 grader. Det var helt otroligt, jag kunde se varenda siffra!

 

Alla som använder glasögon kan förstå Elisabehts lycka när hon berättar om händelsen. Att se tydligt, direkt när man slår upp ögonen och utan att först behöva famla efter glasögonen – det måste vara lycka!

 

Efter operationen fick Elisabeht instruktioner om att ta det lugnt med fysiskt krävande aktiviteter, men kunde arbeta som vanligt redan efter någon dag.

– Men jag som älskar att motionera och blir rastlös om jag inte får röra på mig, jag var med på spinning redan fem dagar efter operationen. Fast jag hade förstås kollat att det var okej.

 

En vecka senare opererades även det vänstra ögat och nu kan Elisabeht vara helt utan glasögon.

– Att både bli av med gråstarr och slippa glasögon med en och samma operation – ja, det är helt magiskt. Det känns som om jag har fått ett helt nytt och friare liv.

 

Efter grå starr ser hon bättre än någonsin

Ny lins botar flera synfel

Mats Rehnberg är ögonläkare vid Stockholms Ögonklinik och opererar patienter med gråstarr. Han har sett den snabba utvecklingen inom ögonkirurgi från tjocka starrglasögon till dagens linser, som korrigerar flera synfel samtidigt.

 

Vad är gråstarr?

– Gråstarr, katarakt, innebär att linsen i ögat blir grumlig. Det är en åldersförändring som drabbar nästan alla. Sjukdomen kommer smygande redan från 50-årsåldern och finns hos många som är 60 år och äldre. Även yngre kan få gråstarr, men det är av annan typ och inte en åldersförändring.

 

Vilka symtom får man?

– Det är vanligt att man ser suddigt, dimsyn, där även konturer kan bli svårare att se. Ett annat vanligt besvär är att man lätt blir bländad, något som man märker bland annat när man kör bil i mörker. Man kan också få ett förändrat färgseende. Om man inte behandlar sjukdomen så leder den till sist till att man förlorar synen helt, att man blir blind.

 

Är det vanligt?

– Nej, inte i Sverige och andra länder där man har en väl utvecklad ögonsjukvård. Men i de länder där det inte finns, är gråstarr en av de vanligaste anledningarna till blindhet.

 

Hur behandlas sjukdomen?

– Gråstarr måste opereras och det är numera en mycket vanlig operation. Varje år görs cirka 80 000 starroperationer i Sverige. Det är en enorm utveckling, jämfört med 5 000 patienter 1969. Operationen måste nu räknas som ett standardingrepp i ögonsjukvården i Sverige.

 

Hur går operationen till?

– Under operationen tar man bort den egna grumliga linsen och ersätter den med en ny, som är gjord av en speciell plastakryl. Det gör man genom ett litet snitt som är 2,5 mm brett och 1,5 mm djupt. Ingreppet sker under lokalbedövning och kirurgen opererar genom mikroskop. Förutom bedövningsdroppar får patienten pupillvidgande ögondroppar.

 

Gör det ont?

– Nej, det gör inte ont, patienten känner ingen smärta. Operationen tar i normalfallet 10-15 minuter, och patienten kan åka hem samma dag. Efteråt får man vissa förhållningsregeler, till exempel att inte köra bil de första dagarna, inte använda smink runt ögonen och att inte gnugga sig i ögonen.

 

Finns det några biverkningar?

– Tidigare förekom infektion i ögat relativt ofta. Det besväret har nästan helt försvunnit sedan man på 1990-talet började spruta in antibiotika direkt i ögat i samband med operationen.

– Cirka 10 procent av de som opereras kan få så kallad efterstarr, det är en grumling av den kapsel som finns kvar i ögat, där den bortopererade linsen suttit. Efterstarr behandlas effektivt med laser på ögonmottagning.

 

Kan man operera bort flera synfel samtidigt?

– Ja, det är ett nytt spännande område där utvecklingen går mycket snabbt nu. Här på Stockholms Ögonklinik kan vi operera in så kallade multifokala linser. Det innebär att den nya konstgjorda linsen som ersätter den starrskadade, även kan korrigera andra synfel, till exempel närsynthet, astigmatism och synbesvär som gör att man behöver läsglasögon. I framtiden kommer vi att se linser som kan korrigera ännu fler synfel.

Scroll to Top