Kallpressad bättre än varmpressad
Kallpressad olja har alla nyttiga ämnen kvar och inga tillsatser. Den brukar vara betydligt dyrare än varmpressad.
Varmpressad olja utvinns i en industriell process under hög temperatur. Därefter raffineras den för att få bättre doft, smak och hållbarhet. En del ämnen förstörs i processen och kan kompenseras med tillsatser.
Fett innehåller mycket kalorier och för mycket fett gör oss överviktiga, men vi får inte glömma att vi behöver en del fett för att hålla oss friska. Fett ger kroppen energi och skyddar de inre organen. Fett är också nödvändigt för att vi ska kunna ta upp vitaminer ur maten.
De allra nyttigaste fetterna är de enkel- och fleromättade som sänker det onda kolesterolet och höjer det goda. Dessa fetter finns bland annat i matoljor. Här är fem nyttiga oljor:
Rapsolja: Framställs genom pressning av rapsfrön och har en neutral, nötig smak. Fördelen med rapsolja är att den tål hög värme utan att näringsvärdena förstörs, till skillnad från olivolja som inte klarar temperaturer över 190 grader.
Rapsolja innehåller vegetabiliskt omega 3 och omega 6. Forskning visar att en tesked rapsolja om dagen kan minska risken för hjärtsjukdom – i USA får man till och med ange på förpackningen att rapsolja är bra för hjärtat. Vill du vara extra nyttig kan du välja en KRAV-märkt olja då en hel del bekämpningsmedel används vid rapsodling.
Olivolja: Framställs genom pressning av mogna oliver. Det finns mer än 300 olika sorters olivolja och det behövs cirka sex kilo oliver för att få fram en liter olja. En bra olivolja har ofta en lite bitter eftersmak. Olivolja är en utmärkt smaksättare i sallader och pastarätter. Den är även god att doppa bröd i.
Olivolja är en vanlig ingrediens i tvål och hudvårdsprodukter då den lindrar torr hud. Forskning har även visat att olivolja motverkar inflammationer i kroppen.
Obs! Tänk på att inte förvara flaskan nära spisen – olivolja härsknar av värme!
Avokadoolja: Framställs genom pressning av avokado och innehåller höga halter av vitamin E. Har en mildare smak än olivolja och passar bra till stekning då den tål en upphettning på 255 grader vilket är högre än andra oljor.
Ett tips är att hälla en tesked olja i smoothien. Avokadooljan kommer vi få se mer av i våra kök i framtiden, i alla fall om vi får tro kändiskocken Jamie Oliver.
Linfröolja: Framställs genom pressning av linfrön. Innehåller mycket höga halter av omega 3 men fettsyrorna är känsliga och härsknar lätt. Oljan måste därför förvaras kyld och i mörk förpackning. Oljan går inte att steka i utan kan bara användas kall. Linfröolja har en mycket speciell smak.
Ett tips om du ogillar smaken är att blanda oljan med balsamvinäger.
Kokosolja: Framställs genom pressning av det färska köttet i kokosnötter. Är gråvit och fast vid rumstemperatur. Använd kokosolja till stekning av grönsaker, kött och fisk eller tillsätt en matsked vid kokning av ris. Kokosoljan kan även användas som hårinpackning, smörjas in på kroppen och sägs bota eksem.
Kokosoljan har tidigare betraktats som onyttig men har på sistone börjat kallas för “superoljan” då den innehåller laurinsyra som även finns i bröstmjölk och som skyddar mot virus- och bakterieingrepp.
Obs! Förväxla inte kokosoljan med det kokosfett som finns att köpa i silvriga paket i livsmedelsbutikerna – detta fett är härdat och ingen bra fettkälla.