Ny medicin gav Karin livet tillbaka

Karin Einarsson var bara tio år när hon fick sitt första migränanfall. Sjukdomen har sedan dess varit en ständig, handikappande, följeslagare – men en ny lovande medicin har börjat vända hennes liv till det bättre.

Karin Einarsson

Ålder: 37 år

Familj: Man och två barn

Bor: I Hjärup i södra Skåne

Aktuell med: Testar en ny och effektiv migränmedicin 

Under stora delar av Karins liv har hon drabbats av migrän minst en gång i veckan och sjukdomen har därmed präglat hela hennes vardag. Varje gång den svåra huvudvärken har slagit till har hon illamående fått gå och lägga sig i ett tyst och mörkt rum.

Men nu har hon fått testa ett nytt läkemedel mot kronisk migrän och livet har blivit mycket bättre!

– Jag har färre anfall och de är inte alls så kraftiga som tidigare. Jag kan planera framåt och har massor av energi. Det är rena trolleriet!

Karin bor i den lilla byn Hjärup, strax utanför Malmö med sin familj, maken David och de två barnen Astrid, 6 och Jacob, 4. I den moderna, trivsamma villan finns det gott om plats för hela familjens olika intressen. Utanför de stora fönstren väntar den välplanerade trädgården på våren.

– Jag älskar att vara ute i trädgården. Till och med ogräsrensningen är kul nu när jag har fått tillbaka livsgnistan, säger Karin, som också gärna bakar, lagar husmanskost och sjunger med sin kör.

Hon och David träffades i Linköping, där de båda studerade till civilingenjörer.

– David arbetar med IT och jag är inköpschef på ett stort förpackningsföretag. Jag har tack och lov haft en mycket förstående chef och fina arbetskamrater som har stöttat mig när jag har varit tvungen att gå hem med migrän.

För den som aldrig haft ett migränanfall kan det vara svårt att förstå hur utsatt och ensam Karin, uppväxt i Blekinge, kände sig då hon drabbades första gången, som liten flicka. Hur hon blev kraftigt illamående och både ljud- och ljuskänslig och fick gå hem från skolan. Och det var bara början.

– Efter det första anfallet kom det flera. Minst ett i veckan. Jag gick hem eller till min farmor som bodde i närheten av skolan. Anfallen växlade från höger sida ena gången till vänster nästa. Jag fick också ofta smärtor i tinningen, pannan och ögat. Det brukade börja efter lunchtid och sedan tilltog smärtan.

Karin undersöktes av många olika läkare, som skrev ut migränmedicin, så kallade triptaner. Men de gjorde hennes yr.

– Under åren har jag fått just triptaner, som kan dämpa anfallet om man tar tabletterna i tid. Migränen brukar försvinna tills nästa dag, men ibland tar det ett dygn. Sedan kommer trötthet och när den släpper får man massor av energi. Ska jag beskriva smärtan jag hade, låg den på nio-tio på en tiogradig skala.
Karin klarade trots sin sjukdom skolan med bra betyg, men både då och senare har hon varit tvungen att anpassa sitt liv efter migränen. När kommer nästa anfall? Kan jag planera in en tjänsteresa? Vågar vi bjuda hem våra vänner?

– Det har alltid varit svårt att se ett mönster. Kanske har anfallen kommit i samband med stressituationer, som ett viktigt möte, eller mens. Fast det har varit samma frekvens hela livet. När jag väntade Astrid tyckte jag att det blev bättre men när hon var född fick jag lika många anfall som vanligt. Under graviditeten med Jacob blev det riktigt illa och under föräldraledigheten fick jag ibland ringa efter David som fick komma hem och ta hand om barnen. Så dålig var jag. Migränen påverkade hela familjelivet.

 

Ny medicin gav Karin livet tillbaka

Goda råd till dig med migrän

  • Skaffa dig kunskap om din sjukdom och förstå vad som händer.
  • Medicinerna bryter inte ett anfall, vilket är lätt att tro.
  • Vila vid ett anfall och försök stänga ute verkligheten så gott det går.
  • Fokusera inte på att undvika saker hela tiden, av rädsla för anfall.
  • Sök hjälp!

Karins förhoppning var att migränen ändå skulle försvinna med åren. Hennes mormor hade migrän som ung men den “växte bort”.

– Vändningen kom när David, som alltid varit fantastiskt stöttande och hjälpsam, föreslog att jag skulle gå med i Huvudvärksförbundet, då Svenska Migränförbundet. Jag var på en del kurser och fick veta att vissa neurologer specialiserar sig på just huvudvärk. Jag tog kontakt med neurologen Ulf Frejvall, som gjorde en grundlig utredning av mina problem. Han berättade också att min huvudvärk inte skulle försvinna, att det var en kronisk sjukdom.

– Detta var när jag väntade Jacob och när han var född tog jag efter en tid en ny kontakt med Ulf Frejvall. Jag fick veta att det var en studie av ett nytt läkemedel på gång och det enda jag ville var att få komma med i den. Jag fick genomgå en screening, hade du fyra anfall i månaden, var du kvalificerad. Och jag kom med, nu fanns det hopp!

– Men det var en korttidsstudie, där en del patienter får verksamt medel och andra inte. Jag mådde inte bättre.

Men efter ytterligare någon månad med det nya medlet märkte Karin att någon fantastiskt hände.
– Nu började anfallen komma mer sällan, inte en gång i veckan, som vanligt. De var inte alls lika kraftiga och aggressiva. Trots att jag kan känna mig litet dålig kan jag vara kvar på jobbet. Några biverkningar har jag inte känt av.

Nu har det gått tre år sedan Karins liv vände till det bättre. Hon är med i studien, en långtidsstudie, i drygt ett år till. Nu går hon till doktorn var fjärde vecka och får injektioner med det nya läkemedlet, som innehåller en slags antikroppar som hjälper kroppen att skydda sig från de skadliga ämnen som ger symtom vid migrän.

– Det är ännu inte godkänt i Sverige, men jag håller verkligen tummarna. Barnen har fått en gladare mamma som orkar mer. Jag har fått en ny position på jobbet, det hade jag inte mäktat med tidigare. Jag är så glad att jag kom med i studien. Livet har blivit annorlunda!

Mer information om migrän…

… och annan svår huvudvärk får du om du kontaktar Huvudvärksförbundet på telefon 08-120 797 60 eller www.migran.org

Nya läkemedel mot migrän

  • Läkemedlet Aimovig är det första av totalt fyra som är på gång just nu.
  • Aimovig ges som injektion med injektionspenna av patienten själv.
  • Medlet godkänt i USA nyligen och förväntas bli godkänt i EU inom några få månader.
  • Sedan ska också Läkemedelsverket säga sitt här i Sverige före lanseringen.

Scroll to Top