Goda anledningar att äta plommon: Så nyttig är frukten

Plommonens tid är nu! Men det finns definitivt fler anledningar att sätta tänderna i den saftiga frukten än att den smakar gott.

Plommon är en användbar frukt som kan ätas på många olika sätt. Färska plommon är goda som de är, men plommonen är också goda torkade, i bakverk, sylt och marmelad.

Men är plommon nyttigt?

Att plommon är sätter fart magen är allmänt känt, men plommonen gör mer gott för kroppen. Bland annat är plommonen rika på C-vitamin, antioxidanter och järn.

Här går vi igenom vad plommon innehåller och de olika hälsofördelarna hos den söta frukten.

LÄS ÄVEN: Maten som ger dig ett bättre minne: 7 tips

1. Plommon stärker ditt skelett

Kvinnor i klimakteriet som äter fem färska plommon om dagen får starkare ben efter bara sex månader. Det visar en studie som har undersökt plommonens förmåga att stoppa nedbrytningen av benmassa.

Plommon innehåller även rikligt med magnesium – ett mineral som kroppen behöver för att bygga upp ett starkt skelett.

2. Plommon stabiliserar ditt blodsocker

Klorogensyra är en antioxidant som förekommer rikligt i plommon och som har en förmåga att hålla blodsockret i balans och även minska risken för diabetes typ 2.

3. Plommon sätter fart på din mage

Plommonen är rika på fibrer och är därför en av världens äldsta kurer mot förstoppning. Även sockeralkoholen sorbitol gör sitt till för att skynda på matsmältningen.

LÄS ÄVEN: Kan jag äta potatis om jag vill gå ner i vikt?

4. Plommon är antiinflammatoriska

Klorogensyra, polyfenoler och C-vitamin är bara några exempel – plommon innehåller en lång rad antiinflammatoriska ämnen som bland annat har visat sig minska risken för den inflammatoriska tarmsjukdomen Crohns.

5. Plommon sänker ditt kolesterol

Plommon innehåller en stor andel lösliga fibrer som gör att upptaget av det onda kolesterolet (LDL) i tarmen minskar drastiskt.

6. Plommon är bra för hjärt- och kärlhälsan

Plommon innehåller antioxidanter som hjälper till att skydda endotelet i artärväggen som spelar en avgörande roll för genomströmningen i blodkärlen och bidrar till att bibehålla blodtrycket på en hälsosam nivå.

Även plommonens rika innehåll av kalium är bra för att hålla trycket på rätt nivå.

LÄS ÄVEN: Maten som hjälper mot uppblåst mage: 10 tips

7. Plommon förbättrar ditt järnupptag

Plommon innehåller inte bara järn utan även C-vitamin – som främjar upptaget av järnet i kroppen. En strålande kombination för den som har problem med att hålla blodvärdet uppe.

8. Plommon underlättar viktminskning

Den stora mängden fibrer sätter inte bara fart på magen – de ger också en ökad mättnadskänsla som i kombination med det låga kaloriinnehållet underlättar för den som vill minska ett par kilo i vikt.

LÄS ÄVEN: 7 nyttiga skäl att äta ägg – varje dag

Recept med plommon

Det finns mycket man kan göra med plommon och andra frukter. Koka egen marmelad eller baka goda pajer och kakor.

Här är fyra läckra recept med plommon:

Plommonmarmelad med kanel och vanilj

Genom att koka marmelad kan du njuta av dina plommon lite längre. Här får marmeladen extra smak av kanel och vanilj.

Recept: Plommonmarmelad med kanel och vanilj

Clafoutis med plommon och aprikoser

Den krämiga franska desserten clafoutis påminner om en ugnspannkaka med frukt i. Här har vi använt plommon och aprikoser. Servera med vaniljglass.

Recept: Clafoutis med plommon och aprikoser

Plommonkaka upp och ner

Denna läckra plommonkaka blir strålande vacker när du vänder den upp och ner. De söta plommonen matchas fint med kryddig kanel.

Recept: Plommonkaka upp och ner

Bakade plommon med kokossmul

En enkel efterrätt med goda plommon som toppas med ett frasigt kokostäcke. Servera med vaniljglass.

Recept: Bakade plommon med kokossmul

Scroll to Top