Det här händer om du dricker kaffe varje dag

Kaffe är kanske vår mest älskade dryck. Det piggar upp oss på morgonen och får oss att koppla av vid fikastunden. Men hur nyttigt är det? Decennier av forskning avslöjar att kaffe faktiskt har en hel del hälsofördelar. Påtår, någon?

Vi har njutit av kaffe i hundratals år och med jämna mellanrum dyker frågan upp: Är det bra eller dåligt för hälsan?

Bertil Fredholm, professor emeritus i farmakologi, har ägnat 40 år åt att studera hur vissa ämnen i kaffe verkar i kroppen. Han presenterar sin egen och andras forskning i boken Kaffeologi – Myter och forskning om en älskad dryck (Fri tanke).

Sammanfattningsvis kan vi konstatera: Det är inte så dumt ändå! Kaffe kan ha en skyddande effekt mot flera sjukdomar. Här är några exempel.

Inte farligt för blodtrycket

Högt blodtryck är ju en riskfaktor för olika slags hjärt-kärlsjukdomar. Och kaffe anses ju höja blodtrycket. Enligt Bertil Fredholm gäller det dock bara om man inte druckit kaffe på ett tag. Regelbundet kaffedrickande ger en väldigt måttlig blodtryckshöjning.

En sammanställning av ett stort antal olika studier ger vid handen att kaffe inte ökar risken för högt blodtryck. Det verkar tvärtom som om de som dricker mycket kaffe (mer än fyra koppar om dagen) mer sällan lider av för högt blodtryck. Det gäller särskilt kvinnor.

Skyddar mot Parkinsons sjukdom

Flera stora studier visar att kaffedrickare löper mindre risk att drabbas av Parkinsons sjukdom. Resultatet är så gynnsamt att forskare har utvecklat en helt ny parkinson-medicin med kaffets goda effekter.

Kan förbättra minnet

Försök med djur har visat att koffein förbättrar minnet och tankeförmågan. När det gäller människor finns till exempel studier som visar att koffein förbättrar arbetsminnet hos gamla. Det finns i alla fall inget som tyder på att kaffe ökar risken för demens. Möjligen minskar risken.

Kan minska smärta

Om kaffe och koffein har en klar effekt på smärta är omtvistat. En del menar att kaffe ger huvudvärk och migrän, andra hävdar motsatsen. Men en sak är forskare överens om, enligt Bertil Fredholm: Koffein kan stärka effekten av smärtstillande läkemedel, särskilt mot huvudvärk.

Lindrar depression

Tre stora studier som gjorts över lång tid med många människor visar ett samband mellan kaffe och depression. Risken för depression minskar ganska mycket för kaffedrickare, men det gäller bara osötat kaffe. Sötade drycker i allmänhet – som läsk och juice – ökar risken för depression.

Bertil Fredholm säger lite försiktigt att koffein möjligen minskar risken för nedstämdhet. Men en sak är forskare världen över ganska ganska säkra på: Koffein ökar risken för ångest och sömnsvårigheter.

Det här säger forskarna om kaffe

  • Kaffe ger troligen minskad risk för fibros, cirros och cancer.
  • Långtidsbruk visar samband med minskad risk för diabetes.
  • Minskad risk för gikt.
  • Något förbättrad lungfunktion hos vuxna.
  • Minskad risk för död i hjärtsjukdom vid måttligt bruk.

Hur många koppar kaffe är lagom?

Alla kroppar är olika och vi bryter ner koffein i olika takt. Det är till exempel därför vissa kan dricka kaffe sent på kvällen utan att få sömnstörningar medan andra får problem med sömnen om man tar en liten kopp efter lunchen.

Därför är det svårt att ge en rekommenderad dos. Var och en får känna efter själv hur mycket kaffe han eller hon mår bra av.

ANNONS

Scroll to Top