5 vanliga frågor om munhälsa + enkla tips för friska tänder!

Dålig tandhälsa påverkar inte bara munnen. Nu vet forskarna att munhälsa kan kopplas till diabetes, hjärtsjukdom och cancer. Kanske till och med demens. Här är enkla tips för fina friska tänder.

1. Vad kan man göra om man lider av muntorrhet?

– Muntorrhet är vanligare hos äldre. En förklaring kan vara att 76 procent tar läkemedel som ger muntorrhet. Du som lider av muntorrhet på grund av läkemedelsbehandling kan ha rätt till ett särskilt tandvårdsbidrag. Du behöver ett läkarintyg för att din ansökan ska bli godkänd av ditt landsting eller region. Bidragen är på 600 kronor per halvår just nu.

2. Vilket är bäst: Eltandborste eller vanlig tandborste för att undvika skador på tandköttet?

– Båda är lika bra om du använder dem rätt, men eltandborsten är något bättre. Med en vanlig tandborste gnuggar du en tandbredd i taget. Du ska inte skrubba tänderna. Samma sak med eltandborsten. Den ska flyttas en tandbredd i taget och göra jobbet. Absolut inget skrubbande.

3. Hur märker jag om jag har början till tandlossning?

– Tandlossning är en tyst sjukdom som beror på bristfällig rengöring. Du kan lida av tandlossning utan att veta om det eftersom den ofta inte märks av förrän det börjar bli försent. Tänderna blir lösa och lossnar oftast efter att sjukdomen varit aktiv i flera, flera år.

– Det bästa du kan göra är att sluta röka om du röker. Om du går regelbundet hos din tandhygienist kan du upptäcka, förebygga och hålla tandlossningssjukdomen under kontroll. Och var noga med att rengöra tänderna, tandborstning morgon och kväll och tandtråd eller tandsticka, så minskar risken för att bakterier ska få fäste i munnen.

4. Ska man oroa sig om man har gamla amalgamfyllningar som är stora och många och ofta går sönder och dessutom flera amalgamplomber?

– Många över 40 års ålder och äldre tillhör vad vi brukar kalla “Heavy metal-generationen” med många lagningar av amalgam. Varje lagad tand är försvagad och det kan skapa problem längre fram när lagningen går sönder eller börjar glipa och du kan få en infektion med karies under lagningen.

– Amalgam används inte som fyllnadsmaterial i svensk tandvård idag. Det förbjöds 2009 och då av miljöskäl. Det finns inga starka vetenskapligt bevis som förklarar att du mår dåligt av amalgamet om det inte skadats. Idag använder man komposit, ett plastmaterial. Men alla fyllningar åldras och förr eller senare måste du byta dem.

5. Får man sämre andedräkt när man blir äldre?

– Inte riktigt, men det är fler äldre som uppger att de har problem. Dålig andedräkt eller genuin halitosis brukar beskrivas som en intensiv obehaglig lukt utöver socialt accepterad nivå. Den kan bero på beläggningar på tungan, tandköttsinflammation och muntorrhet men också på olika sjukdomar utanför munnen. Kronisk bihåleinflammation, lunginflammation eller cancer i luftvägar och lungor kan ge upphov till dålig andedräkt. Även leversjukdomar och diabetes kan påverka andedräkten.

Källa: Frågorna och svaren är hämtade från boken Din hälsa sitter i munnen av Björn Klinge och Pamela Andersson.

Viktiga råd till 50-plussare

1. Fortsätt kontrollera tänderna regelbundet, även när du blir äldre. Hål i tänderna är världens vanligaste sjukdom och den försvinner inte med åldern.

2. Är du rökare – fimpa! Det gör en stor skillnad för din tandhälsa.

3. Socker är förstås inte bra. Men det är framför allt småätandet och att dricka mycket läsk som är skadligt. Låt tänderna vila mellan måltiderna.

4. Använd tumregeln 2x2x2 vid tandborstning. Borsta 2 gånger om dagen, med 2 cm fluoridtandkräm på tandborsten och borsta 2 minuter. Spotta men skölj bara hastigt, annars försvinner det goda fluorskiktet. Gör rent mellan tänderna, med tandstickor, mellanrumsborste eller tandtråd innan du borstar.

Scroll to Top