6 vanliga fotproblem – så blir du av med värk och besvär

Dina fötter ska bära dig genom livet och därför är det väldigt viktigt att sköta dem väl. Tvätta dem noga, använd fotfil och välj skor med omsorg. Här är några vanliga fotproblem – och råd om hur du slipper dem.

Har du problem med fötterna? Fotbesvär är vanligt och kan drabba vem som helst. Här listar vi sex vanliga fotbesvär, vilka symtom de ger och hur du kan behandla dem.

Hälsporre

Under foten sitter en bred och tjock sena som man kan få ont i. Ibland bildas en påbyggnad av benet på undersidan av hälen som ser ut som en sporre på röntgen, därav namnet.

Symtom: Smärta i hälen när du tar första stegen på morgonen eller efter att ha suttit ner. Det kan också vara smärta som ökar under dagen, speciellt när du stått och gått mycket. Eller smärta eller ömhet i hälen eller längs undersidan av foten eller värk som kan stråla upp från hälen. Det är senfästet och inte själva hälsporren som gör ont.

Därför drabbas du: Kan bero på skada eller överbelastning av senan i hälen, eller vara en följd av en underliggande sjukdom eller tillstånd.

Så motverkar och behandlar du: Stretchingövningar för foten och vaden kan lindra smärtan och förbättra rörligheten i foten. Övningar för att stärka musklerna i foten och vaden kan också hjälpa till att förebygga. Speciella fotbäddar och skoinlägg kan hjälpa till att minska trycket på fotens senor och muskler. Det är viktigt att använda skor med bra stöd och god dämpning för att minska belastningen på foten. En fysioterapeut kan hjälpa till med övningar och tekniker för att lindra smärta och öka rörligheten i foten. Hälsporre brukar gå över med tiden, men det kan ta lång tid. Om du inte blir bättre, kontakta läkare.


LÄS ÄVEN: 4 övningar som hjälper mot smärtan vid hälsporre


Svullna fötter

Fötter och ibland även anklar svullnar och kan göra ont i olika perioder.

Symtom: Förutom svullnad kan man uppleva tunga fötter, rastlöshet och obehag i fötterna, domningar eller stickningar i fötterna och smärta och trötthet i fötterna.

Därför drabbas du: Det finns flera orsaker. Kanske har du stått upp eller suttit ner för länge, till exempel på flyget. Kanske är du gravid eller så
har svullnaden kanske orsakats av en sjukdom som påverkar lymfsystemet, till exempel lymfödem. Vissa mediciner, till exempel mot hjärtsvikt eller inflammation kan leda till svullna fötter.

Så motverkar och behandlar du: Vid lindriga besvär finns en del du kan göra själv: Ha fötterna i högläge så ofta som möjligt. Ha ispåsar på fötterna flera gånger om dagen. Bär stödstrumpor och dra ner på saltintaget. Motion är ett bra sätt att bekämpa svullna fötter och ödem. Om du har ont i benen när du promenerar kan simning vara ett bra sätt att röra på dig. Vid kraftig svullnad bör du kontakta läkare och få exempelvis diuretika (urindrivande medel) utskrivet.

Hammartå

En eller flera tår bredvid stortån är krökta vilket gör att de liknar en hammare. Eftersom det kan göra att skon skaver mot tåns ovansida bildas ofta en ömmande förhårdnad, en liktorn.

Symtom: När tån är krökt kan ovansidan trycka mot skon, vilket gör ont. Det är vanligt att det blir en förhårdnad av trycket och att förhårdnaden ömmar. Man kan också få ont under framfoten.

Därför drabbas du: Ibland får man hammartå för att en tå är mycket längre än de andra och därför lätt kommer i kläm i skon och blir krökt. Trånga skor och ärftlighet kan vara andra orsaker. Har man hallux valgus kan det göra att tårna närmast stortån får ont om plats. Även tidigare olyckor eller nervpåverkan vid exempelvis diabetes och reumatism kan påverka.

Så motverkar och behandlar du: Rymliga och bekväma skor är viktigt, gärna med specialsula. Ibland kan tårna göra att man får smärtande förhårdnader. Dessa kan lindras genom att man mjukar upp huden med ett fotbad och försiktigt filar ner den hårda huden. Ibland måste man opereras, det vanligaste ingreppet är stel-operation i den led som skaver.


LÄS ÄVEN: Minska artrosbesvären med rätt kost: 10 tips på vad du ska äta


Nagelsvamp

En ganska vanlig svampinfektion som drabbar tånaglar men det kan även drabba fingernaglar.

Symtom: Nageln kan bli gul, grå eller svart och kan också bli ojämn och tjock. Nagelformen kan ändras och nageln blir ”krullig” eller kraftigt böjd. Nagelplattan kan skilja sig från nagelbädden och kan också börja skiva sig. Nageln kan kännas svullen eller öm, och det kan vara svårt att klippa nageln. Nageln kan lukta illa om svampen har spridit sig till nagelplattan. Nagelsvampen kan även smitta andra delar av kroppen, exempelvis kan du även få svamp i fingernaglarna.

Därför drabbas du: Orsakas vanligen av svampar från gruppen trådsvampar. Den vanligaste orsaken är att fotsvamp spridit sig till nageln. Tånaglarna drabbas oftare än fingernaglarna eftersom de växer långsammare och oftare befinner sig i en mörk och fuktig miljö som svampen trivs i. Vissa drabbas lättare än andra, till exempel äldre med minskad blodcirkulation, personer som svettas mycket och de som går mycket barfota i allmänna våtutrymmen.

Så motverkar och behandlar du: Det finns receptfria, svampdödande behandlingar. Tvätta fötterna regelbundet med tvål och vatten, och torka noga, särskilt mellan tårna. Byt strumpor och skor regelbundet. Släng gamla skor, alternativt rengör dem med desinfektionsmedel eller puder med svamphämmande medel som finns på apotek. Kontakta vården om nageln gör ont, eller om du har diabetes eller andra besvär.

Spruckna hälar

När huden blir för torr kan den till slut börjar spricka.

Symtom: När huden runt hälens kant blir torr är huden inte lika elastisk. Vilket i sin tur bidrar till att fettkudden som finns i hälen utsätts för mer tryck. Det i sin tur bidrar till att huden kan dela sig och det blir sprickor.

Därför drabbas du: Förutom att du är väldigt torr, kan det vara för att du svettas mycket, har en hudsjukdom som psoriasis eller eksem, har för trånga skor som sliter på hälarnas hud, går och står på hårda golv eller använder skor som är öppna i hälen.

Så motverkar och behandlar du: Viktigt att använda fuktgivande kräm, lotion eller olja på hälarna varje dag, speciellt efter dusch eller bad. Använd en fotfil eller en mjuk borste för att ta bort döda hudceller från hälarna. Undvik att gå barfota på hårda ytor: Gå i mjuka skor eller tofflor på hårda golvytor. Om sprickorna är svåra eller kroniska bör du uppsöka läkare för att utesluta underliggande hälsoproblem.


LÄS ÄVEN: Förebygg benskörhet – med rätt mat och motion


Hallux valgus

Hallux valgus innebär att stortån är sned och pekar mot de andra tårna. Ibland trycks också tåleden ut, vilket gör att det blir en knöl på sidan av foten. Den vanligaste felställningen hos vuxna, framför allt hos kvinnor.

Symtom: Stortåleden trycks ut från foten och en ”knöl” bildas vid stortåleden. Huden blir ofta röd och irriterad och det kan bli svårt att hitta skor som passar och inte klämmer över foten. Att huden blir röd och att det syns en svullnad beror på att det under huden finns en liten slemsäck som kan svullna upp när den utsätts för tryck.

Därför drabbas du: Smala, trånga skor kan vara en orsak. Det finns exempelvis vetenskapliga studier som visar att hallux valgus är sällsynt hos befolkningar som främst går barfota. Även ett nedsjunket fotvalv kan det leda till att framfoten blir bredare, vilket kan skapa en ökad felställning av stortån. Ärftlighet är också en stor faktor.

Så motverkar och behandlar du: Undvik trånga, smala skor och gå barfota så ofta du kan. Det finns hjälpmedel att köpa exempelvis på apotek, som anatomiskt utformade sulor och inlägg. De är tillverkade på ett sätt som bidrar till att korrigera ställningen på foten och förbättrar hur foten belastas. Det finns även ortoser och olika stöd som är anpassade för att lindra besvär i samband med hallux valgus. Tådelare, tåskydd och tåskiljare minskar friktionen mellan tårna och lindrar skav. Numera finns även särskilda flexibla skor anpassade för hallux valgus. Vid stora besvär kan foten behöva opereras.


LÄS ÄVEN: 4 stretchövningar att göra innan du går upp ur sängen


Scroll to Top