Förebygg och behandla muntorrhet: 6 tips som hjälper

Det är många som får problem med muntorrhet med åren. Men även biverkningar från läkemedel och stress kan påverka. Här är knepen som ökar salivproduktionen.

Den främsta orsaken till muntorrhet är läkemedel och ofta är det mediciner mot högt blodtryck, sömnproblem, depression, allergi och smärta som kan påverka salivtillgången i munnen. Muntorrhet hör också till naturligt åldrande. Med åren krymper salivkörtlarna och producerar mindre saliv.

Hos kvinnor uppstår ofta muntorrhet i samband med klimakteriet då slemhinnorna blir naturligt torrare. Det är heller inte ovanligt att stress kan påverka eller utlösa problem med muntorrhet. Men muntorrhet är även vanligt vid sjukdomar som diabetes, stroke eller om man har en svampinfektion i munnen.

Långvarig muntorrhet är ett allvarligt tillstånd, som kan orsakas av reumatiska sjukdomar och tumörer, men också av strålbehandling och cytostatika, läkemedel som är vanliga vid behandling av cancer.


LÄS ÄVEN: Stresskäke: Så botar du en käke som knäpper, knastrar och gör ont


Kan få särskilt tandvårdsbidrag

Den som lider av muntorrhet på grund av läkemedelsbehandling kan ha rätt till ett särskilt tandvårdsbidrag. Det behövs ett läkarintyg för att ansökan ska bli godkänd av ditt landsting eller region.

Att vara muntorr påverkar inte bara munnen utan även sömn och livskvalitet. Det finns många studier som visar att muntorrhet sänker livskvaliteten eftersom symtomen påverkar det dagliga livet, när man ska sova, prata och äta.

Om du lider av muntorrhet riskerar du att få hål i tänderna, karies. Lider du av muntorrhet kan ett salivprov hos tandläkaren visa om du är i riskzonen för att få karies.

Oavsett vad orsaken till muntorrhet är, så är det viktigt att undvika småätande och använda salivstimulerande fluorpreparat dagligen för att undvika att få hål. För att slippa besvären är det bra att ta preparaten som finns i till exempel tablettform i tid. Det finns olika sprejer och oljor som kan vara bra nattetid så att man inte stör nattsömnen på grund av muntorrhet. På apotek finns det olika preparat som kan hjälpa.


LÄS ÄVEN: Ta hjälp av 2+2+2-metoden för friska tänder – Tandläkaren tipsar


Vanliga symtom på muntorrhet

  • Besvärligt att äta och svälja.
  • Problem med sömnen.
  • Sämre tandhälsa.
  • Svårt att tala, tugga och svälja.
  • Dålig andedräkt.
  • Smärta och sveda i munnen.
  • Känslig för starka smaker eller svårt att känna smak.

6 tips som hjälper mot muntorrhet

  1. Ha god munhygien och borsta tänderna morgon och kväll.
  2. Använd en tandkräm med flour och tandtråd eller mellanrumsborste.
  3. Använd sugtabletter och skölj munnen med fluorskölj för torr mun.
  4. Drick mycket vatten och ät fiberrik kost.
  5. Undvik småätande.
  6. Gå igenom dina mediciner med din doktor, kan någon tas bort?

LÄS ÄVEN: Slipp halsbränna och sura uppstötningar: Här är 10 smarta tips


Scroll to Top