Anders Wallensten hann knappt bli klar med sin första bok, där han skrev om goda hälsovanor för ett långt och bra liv, innan han var i gång med nästa där han fokuserar på välbefinnande.
– Det finns ju faktiskt en hel dimension till av livet som inte täcks av fysisk hälsa eller psykisk ohälsa utan om det mer allmängiltiga. Vad handlar egentligen livet om och vad ger oss välbefinnande eller det många kallar lycka i livet?
Anders Wallensten
Ålder: 49 år.
Familj: Flickvän, tre biologiska barn samt ett bonusbarn.
Bor: I Stockholm.
Yrke: Läkare och författare.
Detta är nog frågor vi alla funderar över då och då, men det var under en föreläsning som en i publiken kommenterade: ”Nu har du stått här i en timme och pratat om att leva hälsosamt men varför ska man göra det om livet ändå är så kort? Ska man inte ha kul också?”
Frågan blev startskottet för Anders som sökte efter svar på frågan och därmed började skriva boken Livsgåtan – öka din lycka och nöjdhet med modern forskning och gammal visdom.
– Hälsa är ju ett väldigt brett ämne men jag har undersökt frågan ur ett evolutionärt perspektiv och haft frågeställningar om hur man skapar lycka och välbefinnande i livet baserat på forskning, livsråd och erfarenhet från äldre och visdom från pelarna i stoicism och buddhism, säger Anders och menar att detta är ju frågor som ställts i flera tusentals år.
Han berättar att filosofin inom just stoicism och buddhism verkar tilltala oss extra mycket idag. Det finns många praktiska övningar att ta till i detta moderna samhälle då varken kropp eller själ hinner med. Så kallad Loving Kindness-meditation är en sådan handling.
– Det handlar om att meditera en stund varje dag och att ägna tid åt några tacksamma tankar. Men också att tänka några vänliga tankar om sig själv och om andra. Studier visar att man kan bli mer öppensinnad mot andra genom den här typen av meditation, säger Anders.

Det är aldrig för sent för en förändring
När det kommer till livsstilsförändringar berättar Anders att de som har mest att vinna på att ändra sina hälsovanor är de som inte rör på sig alls. Så även om man rökt hela livet och inte rört sig så är det enligt studier aldrig för sent.
I sin bok Hälsogåtan skriver Anders att 30 minuter om dagen ger en stor del av de hälsovinster man kan få av träning. I studier har man sett att för personer över 60 som börjar röra sig 15 minuter om dagen kan minska risken att dö i förtid med 22 procent.
Anders tror att drivkraften inte finns för oss som lever här och nu.
– Förr var maten drivkraften. Vi rörde oss i naturen för att få mat, vi behövde ingen motivation för att röra oss.
Kropp och själ håller ihop helt och hållet, framhåller Anders och ger exempel på elitidrottare som varit i väldigt bra fysisk form men som inte mått bra mentalt och det har påverkat deras resultat.
– Man behöver harmoni på alla plan. Sover man till exempel dåligt så påverkar det psyket och ens prestationer, allt hänger samman.
Varför är så många olyckliga?
På frågan varför så många är olyckliga tänker Anders att vågskålen liksom har vägt över.
– Vi är inte skapta att vara lyckliga hela tiden, olika känslor är viktiga för ett liv. Det är viktigt att kunna vara glad ibland och olycklig ibland, för olika känslor har ju olika syften. Men det hemska är om det blir en mer utbredd psykisk ohälsa och inte de förväntade vanliga svängningarna som hör livet till, säger Anders.
Anders frågar sig också om vi faktiskt vill vara lyckliga hela tiden eftersom vi då missar livets alla färger. Han tänker att vi upplever saker som mer positiva i kontrast till negativa.
Anders använder begreppet ”positiv psykologi”.
– I stället för att fokusera på vad som leder till sjukdom så tittar man på vad som leder till välbefinnande. Det är inget nytt begrepp, men det vänder på lyktan på ett viktigt sätt som fått oss att börja fundera på vilka vanor och sätt att tänka på som kan hjälpa oss att må bra.
Det finns inget som kan göra oss alla lyckliga över en natt, men Anders vill i sin bok presentera en buffé med tips, råd och handfasta tekniker.
Anders Wallensten: “Ingen går genom livet utan svårigheter”
Lyckan är förstås inget vi kan känna konstant och inte heller hålla fast vid, den är snarare fladdrig, kort och flyktig. Men Anders menar att vi nog inte ska försöka hålla fast i de där små lyckostunderna för då kan det i stället leda till frustration över att man inte lyckas.
Personligen tycker Anders att det är givande att få uppleva många olika saker i livet.
I efterhand och med lite distans kan han se att svårigheter till exempel kunnat leda till bra saker eller att han kunnat känna empati för andra på ett sätt han kanske annars inte hade gjort.
– Det jobbigaste jag gått igenom är utan tvekan min skilsmässa, men annars har jag varit väldigt förskonad. Jag tror inte det finns någon människa som går genom sitt liv utan svårigheter, säger Anders.
Jämför man med andra länder så visar undersökningar att Sverige hamnar på topp sex på frågan hur lyckliga vi är.
– Finland, kanske man inte tror, är i topp i år. Skandinaviska länder ligger oftast i topp tillsammans med andra länder som har det gott ställt men också välfärd.
Goda relationer är enligt Anders det absolut viktigaste för välbefinnandet.
– Att vara ofrivilligt ensam är det nog ingen som uppskattar. Men att vara med vänner, hjälpa andra och vara en del av ett sammanhang är ju det som ger mening med livet för de flesta av oss. Studier visar att vi mår jättebra av vetskapen att någon finns där för oss.
Anders ger i sin bok flera tips på hur man kan förvalta sina nära relationer, som att ge dem tid, vara påhittig i vad ni tar er för, se till att ge uppskattning, bekräfta och försök förstå varandra.
Sedan är såklart den egna personligheten och hur man ser på livet oerhört viktigt. En del är glada av naturen medan andra har en mörkare syn på tillvaron.
– Somliga håller humöret uppe trots olyckor och motgångar, medan andra alltid har något negativt att fokusera på även då bra saker händer dem, säger Anders.

Mycket i livet går inte att kontrollera
Kan man på något vis jobba med tacksamhet och vara närvarande och fokusera på det man har i stället för det man inte har så är det en nyckel till att hitta välbefinnande oavsett var man är.
Anders försöker se på livet som livskonst där han själv är konstnären. En av hans starkaste drivkrafter är att vara nyfiken och hela tiden lära sig mer. Han betonar också vikten av att sätta upp lagom utmanande mål.
– Jag tror många tycker det är utvecklande att sätta upp mål och att utmana sig själv för att få till en förändring, känna mening och spänning i sitt liv. Man ska inte heller vara för fäst vid att nå ett mål, det handlar snarare om att hitta välbefinnande under vägen. Man kan också byta mål och vara flexibel, det finns inget facit på hur man ska leva sitt liv, säger Anders och påminner om att det är mycket i livet som inte går att kontrollera och som inte har med en själv att göra, som dina gener, din uppväxt, sjukdomar och olyckor.
7 tips för mer lycka
- Stressa mindre.
- Sov tillräckligt.
- Håll dig i form.
- Prioritera dina relationer.
- Var mer närvarande i stunden och försök hitta tacksamhet och glädje för det du har. Oftast finns det något du kan uppskatta mer än du gör.
- Gör snälla saker för andra, fokusera på en annan och hjälp till.
- Utmana dig själv och sätt upp mål.