Sola säkert: Så skyddar du huden i sommar

Är det bra att vistas i solen? Kan man sola säkert med solskydd? Här ger hudläkaren Petra Kjellman råd om hur vi solar klokt i sommar.

De flesta av oss ser fram emot att få mer tid i solen i sommar och om vi njuter av solen i rimliga mängder och hälsosamt är det väl ingen fara för hudproblem. Eller? När är det egentligen fara för solskador? Och när är det läge att kolla upp den där mörka fläcken?

Vi frågar hudläkaren Petra Kjellman, leg läkare, specialist i dermatologi på Diagnostiskt Centrum Hud.

Hon menar att kläder är det bästa skyddet mot hudcancer och solskyddskräm med hög solskyddsfaktor (SPF).

– Himlen sprider solens strålar även i skuggan och du kan exponeras för ända upp till hälften av solens UV-strålning. Så det är vettigt att täcka kroppen med kläder och använda solkräm med högt skydd, då minskar du risken för solskador. Man kan verkligen umgås med solen på ett mindre riskfyllt sätt, säger Petra Kjellman.

Solskador börjar synas efter 40

Även om du använder solskydd är det viktigt att undvika alltför mycket solstrålning.

– Man har sällan så starkt skydd som man tror. Du behöver alltid smörja in dig mer än du tror, oftare om du badar eller svettas mycket. Sök skugga när solen är som starkast mellan klockan 11 och 15 och komplettera med keps eller hatt och tunna bomullskläder.

Det är viktigt att skydda huden mot skadlig strålning.

– Solens UV-strålar gör så att huden åldras och får rynkor. På sikt ökar risken att drabbas av skador på huden, solfläckar och hudcancer, säger Petra Kjellman.

Det är först efter 40 som solskador börjar synas. Solfläckar och åldersfläckar kallas också lentigo solaris och är ofarliga men missprydande bruna fläckar på huden med mer pigment. Ofta bildas de i ansiktet och på händernas ovansida, halsen och dekolletaget.

Man kan göra mycket för att huden ska bli fin igen. Cellerna i kroppen förnyas hela tiden och vi får med jämna mellanrum en helt ny kropp. Det tar omkring en månad för cellerna i ansiktshuden att helt förnyas. Men solskador kan ligga djupt i hudlagren och komma fram om man solar mycket. Numera finns flera metoder för att ta itu med fläckarna.

– Pigmentförändringar, brustna kärl, grov hud och ojämn hudton kan förbättras med estetiska behandlingar, exempelvis laser. Vår kropp reparerar till viss del cellförändringar men inte alltid och då kan det leda till hudcancer, säger Petra Kjellman.

– Det är viktigt att skydda huden mot skadlig strålning, säger hudläkaren Petra Kjellman. (Privat bild)

Största riskfaktorn för hudcancer

Solande är starkt sammankopplad med hudcancer, så som malignt melanom, basalcellscancer och skivepitelcancer. Den farligaste varianten malignt melanom har tredubblats sedan år 2000 och orsakar 5 000 nya fall och 500 dödsfall varje år, visar en rapport från Regionalt Cancercentrum. Våra solvanor kan vara en förklaring till uppgången.

– Solandet är den enskilt största riskfaktorn för hudcancer. Att överdriva solandet är allvarligt. Många tänker att de behöver sola mycket för att få D-vitamin, men det får man redan efter en kvart om dagen på underarmar eller i ansiktet i sommarsolen.

Petra Kjellmans råd är att man kollar upp prickar och fläckar på huden, hudförändringar som ändras snabbt. Där finns cancerrisk.

– Skaffa dig en uppfattning om hur huden ser ut, ta eventuellt en bild och jämför dina prickar över tid. Ser du något du inte känner igen, jämför med bilden. Är den ny? Har något ändrats eller växt ska man kolla upp det hos vårdcentralen och är det några tveksamheter kan en hudläkare behöva titta, och då remitteras du dit.

Metoderna som hjälper mot pigmentfläckar

När man blir äldre kommer små och stora fräkneliknande pigmentfläckar på huden, hyperpigmentering i form av så kallade åldersfläckar på hud som utsatts för mycket sol ­genom åren. Hyperpigmentering är samlingsnamnet på alla typer av pigmentfläckar. Många kvinnor får även en typ av pigmentfläckar i samband med hormonföränd­ringar, under graviditet och klimakterium eller av preventivmedel som ändrar hormonbalansen.

Det som händer är att vi får en överproduktion av hudens färgpigment, melanin. Melanin fungerar som hudens naturliga solskydd mot UV-strålar och överdriven solning kan leda till hyperpigmentering.

– Man kan få pigment- och åldersfläckar överallt på kroppen men framför allt kan de kännas besvärande i ansiktet, på hals och händer, och då finns det bra behandlingar, säger hudterapeuten Emma Kinnerström på Nordiska Kliniken i Stockholm

Populär behandling

Duktiga hudterapeuter har en mängd metoder att ta till, men det är viktigt att en läkare som är specialist på hudförändringar får diagnostisera förändringen för att få reda på orsakerna.

– Det finns en behandlingsmetod IPL (intensivt pulserande ljus) som bildar värme i huden och drar åt sig pigmentet (melaninet). Nu finns även en ny typ av kombinationsbehandling, Light and Bright, som visat sig vara ­riktigt effektiv. Ju mörkare fläcken är desto bättre resultat.

Light and Bright är en behandlingsmetod som blandar IPL och fraxellaser vid samma behandlingstillfälle. IPL dämpar mörka fläckar och minskar rodnad, medan värmen från en fraxellaser ökar produktion av kollagen och minskar rynkor. Behandlingen har snabbt blivit populär och ­passar bra för vinterhalvåret.

– Båda behandlingarna är bra var för sig, men i kombination ger de ett bättre slutresultat.

Priset varierar mellan kliniker men framför allt bestäms kostnaden utifrån hur stort och vilket område som behandlas, men man får räkna med priser från 4 000 kronor och uppåt.

– Man får räkna med en kur på tre behandlingar och att man bättrar på med en underhållsbehandling. Retinol är också ett fantastiskt preparat för att hålla fläckarna i schack, säger Emma Kinnerström.

Andra behandlingsmetoder är när man behandlar med frysning för att avlägsna de överflödiga pigmenterade cellerna, kryoterapi. Kemisk peeling använder kemiska lösningar för att exfoliera och avlägsna det översta hudlagret. Det främjar hudens naturliga förnyelseprocess och bidrar till att minska synligheten av pigmenteringen.

– Överdriven solning kan ge pigment- och åldersfläckar på hela kroppen, säger hudterapeut Emma Kinnerström. (Privat bild)

Hudläkarens bästa tips

  • Skydda dig med kläder i solen. Tunna svala bomullskläder, keps eller hatt och solglasögon.
  • Skydda ansikte, händer, öron och nacke med solkräm med hög SPF, 30–50+.
  • Solkräm ger falsk trygghet och du behöver smörja in dig mer och oftare än du tror.
  • Håll dig i skuggan. Särskilt när solen är som starkast mitt på dagen mellan 11 och 15.
  • Håll koll på fläckarna och sök läkarhjälp om du misstänker förändringar i huden.

Förebygga och behandla pigmentfläckar hemma

  • Solskydd med hög SPF är A och O för att bibehålla och motverka framtida hyperpigmenteringar. Applicera varje dag och flera gånger under dagen när du vistas i sol.
  • Använd hudvårdsprodukter som innehåller retinol, AHA- och BHA-syra, kojicsyra, niacinamid och lakritsrot som hjälper till att jämna ut hudtonen.
  • Blekande hudkräm på recept. Läkemedel mot hyperpigmentering, exempelvis Tretinoin och Hydrokinon, kan skrivas ut av hudläkare.
Scroll to Top