Så blir du av med besvärliga vaxproppar: Behandla och förebygg i tre enkla steg

Med åren ökar risken för vaxproppar i örat. De kan vara riktigt besvärliga och både orsaka smärta och försämra din hörsel. Här tipsar doktorn hur du blir av med öronvax utan att skada öronen.

Var rädd om ditt öronvax! Det är faktiskt en naturlig form av ”smörjmedel” som bildar en lite sur miljö i hörselgången och skyddar den inre, tunnare hörselgångshuden mot fukt och infektion.

Normalt rinner vaxet långsamt ut och tar med sig eventuellt skräp. Men ibland kan vaxet fastna på vägen och bilda en vaxpropp som kan medföra obehag och nedsatt hörsel.

– Det finns flera orsaker till att en vaxpropp bildas, men huvudsakligen beror det på att öronvaxet inte rinner ut ur örat av sig självt. Om du till exempel använder hörapparat, öronproppar eller har hörlurar som stoppas in i öronen så ökar risken. Under en längre tid kan öronvaxet som annars skulle falla ut av sig självt, pressas längre in i örat och ­orsaka en propp som tillfälligt försämrar hörseln, säger Lars Cange, öron-näsa-hals-specialist på Liby & Rönndahl läkarmottagning.

Läs även: 8 vanliga sorters yrsel – så lindrar du besvären

Öron-näsa-hals-experten Lars Cange. Foto: Privat

Därför får du vaxproppar

Vax kan vara mjukt eller hårt och variera från ljust till mörkbrunt. Vissa har ett segare vax och får vaxproppar oftare. Med åren ökar även risken för vaxproppar eftersom huden och körtlarna i hörselgången har en sämre funktion.

– Vaxproppar är vanligare hos äldre. De är också vanligare när onormalt stora mängder vax bildas, till exempel vid eksem i hörselgången. Vaxpropp kan ibland uppstå lättare i det öra man mest ligger på när man sover. Det finns stor individuell variation i vaxproduktion, säger Lars Cange.

– Andra orsaker är att du petat dig med tops/bomullspinnar. Tops kan användas med försiktighet för att avlägsna synligt vax i hörselgångsmynningen men bör inte stickas in blint i hörselgångarna.

Läs även: 8 vanliga munbesvär: Så känner du igen dem

7 vanliga orsaker till vaxpropp

  1. Hörlurar, hörapparater, öronproppar och annat som sitter i hörselgången och täpper till örat kan öka risken för vaxpropp. Slarva inte med rengöringen.
  2. Du är där och petar mycket i örat med ­bomullspinnar. De förstör vaxets skyddande funktion och stimulerar till ökad vaxproduktion.
  3. Du har trång eller vindlande hörselgång.
  4. Du har naturligt segt öronvax.
  5. Du är äldre, eftersom huden och körtlarna i hörselgången då har sämre funktion.
  6. Eksem eller hudirritation i hörselgången.
  7. Du får in vatten örat, ­vilket kan göra öronvaxet extra segt.

Vaxpropp kan leda till hosta och yrsel

Vaxproppen täpper till hörselgången och ställer till stora problem och gör bland annat att du hör sämre. Men den kan också orsaka smärta och tryckkänsla i hörselgången. Dessutom kan man uppleva biverkningar av vaxproppen som inte alla är medvetna om, så som ett brummande eller ringande/pipande ljud, yrsel och även hosta.

Många av de nerver som rör sig i öronkanalen är också kopplade till halsen och när öronvaxet ”retar” kan du faktiskt börja hosta. Problem med lockkänsla är vanligt, eftersom vatten enkelt fastnar bakom vaxproppen när man duschar eller badar.

– Ibland kan instängning av fukt och vatten bakom vaxproppen leda till inflammation av hörselgången som kan vara smärtsam och behöver behandlas, säger Lars Cange.

Som tur är kan du själv ­pröva att lossa vaxproppen med en speciell olja eller spray från apoteket. Tänk på att alltid ta det säkra före det osäkra och vänd dig till din vårdcentral eller en öron­specialist om du upplever besvär med öronen eller hörseln.

Har du trånga örongångar eller stora mängder öronvax kan du behöva hjälp med öronrengöring. Det finns många fördomar och myter kring vax i örat. Men faktum är att det gör stor nytta!

Läs även: 10 vanor som håller dig ung – forskaren tipsar: ”70 är det nya 50”

Vanliga tecken på vaxpropp

  • Du hör sämre.
  • Du får en känsla av lock för örat. Inte sällan efter en dusch. Vattnet har nämligen en benägenhet att fastna mellan trumhinnan och vaxproppen.
  • Du hör ett ringande ljud.
  • Du har ont i örat.
  • Du kan höra ett knastrande ljud.
  • Du hostar, eftersom proppen kan komma åt nerver som leder till hosta.
  • Du har huvudvärk eller känner ett tryck i örat.
  • Yrsel är vanligt eftersom vårt balansorgan sitter i örat.
  • Det kan klia i hörselgången om vaxproppen orsakat en hudinfektion.

Så blir du av med vaxproppen

Det finns många sätt att ta bort en vaxpropp på egen hand. Oftast räcker det med receptfria läkemedel för att bli av med vaxproppen.

1. Lös upp

Du kan använda receptfria öronvaxlösande medel som går att köpa på apoteket. De säljs ofta som örondroppar eller öronspray som mjukar upp vaxet. Försök aldrig lirka ut en vaxpropp som nyligen är upplöst med bomulls­pinnar. Den ska komma ut av sig själv.

2. Spola bort

En gummiballong med pip kan användas för att spola rent örat från vaxet. En sådan följer med förpackningen för vissa uppmjukande läkemedel men kan också köpas separat. Om du spolar rent örat med vatten bör det vara ­fingervarmt, annars kan det leda till yrsel.

3. Förebygg med olja

Mineralolja eller olivolja är snällt mot öronen och kommer göra vaxet så mjukt att det rinner ut av sig självt. Ta bara några droppar i örat och låt det verka några minuter.

Läs även: Experten tipsar: Blommor och örter som gör dig lugn

Så rengör du öronen

När dina öron mår bra rengör de sig själva. Men ibland kan de behöva lite hjälp på traven för att få bort överskott av vax.

Gör så här: Spola örat med ljummet vatten eller saltlösning med hjälp av en gummiballong med pip. Det tar bara några minuter så har öronvaxet mjukats upp och rinner ut genom ytterörat.

Då ska du söka läkare

  1. Om det inte hjälper med egenvård eller om du även får ont i örat kan du vända dig till vårdcentralen för råd.
  2. Om du börjar höra dåligt.
  3. Om det rinner var ur örat.
  4. Om det kliar.

Det här kan doktorn göra:

  1. Spola rent örat med ljummet vatten.
  2. Använda en så kallad öronsug.
  3. Plocka bort proppen med ett smalt instrument som förs in i hörselgången.

Se upp med öronljus

Metoden att stoppa ett konformat ljus i örat sägs med lågans hjälp skapa ett vakuum som kan ”suga ut” vaxproppen. Men det finns ingen som helst vetenskaplig grund för att det skulle fungera. Däremot kan öronläkare vittna om personer som fått skador på trum­hinnan.

Receptfria läkemedel mot öronvax

Revaxör spray + sköljblåsa

Används för att lösa upp vaxproppar i örat och förebygga dem.

Revaxör örondroppar + sköljblåsa

Tar skonsamt och effektivt bort öronvax och öronproppar och förebygger dem.

Vaxol öronspray

Med farmaceutiskt renad olivolja som verkar naturligt genom att mjukgöra och avlägsna vaxproppar och återfuktar torr hud i hörselgången.

Cl-ear Olivolja örondroppar och öronspray

Innehåller 100 % naturlig och medicinskt klassad olivolja och används för att förebygga, lindra och lösa upp vaxproppar och öronvax. Örondropparna innehåller glycerol för att mjuka upp vaxet. Är dubbelverkande och både mjukar upp och tar bort hårt vax i öronen.

Scroll to Top