Du behöver
- 2 dl vatten
- 2 dl kruskakli
- 50 g jäst
- 3 dl mjölk
- 250 g kesella lätt
- 1 tsk salt
- 12 dl rågsikt
- vetemjöl ca 3-4 dl special
Garnering:
vetemjöl
Ugn: 200°
Gör så här
1
Lägg kruskakliet i en skål. Värm vattnet till knappt kokpunkten och häll det över kruskakliet. Låt stå tills det är ljummet.
2
Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken till fingervärme. Häll den över jästen och rör om så att den löser sig.Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken till fingervärme. Häll den över jästen och rör om så att den löser sig.
3
Tillsätt kruskakli, kesella och salt. Rör om.
4
Tillsätt rågsikt och det mesta av vetemjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk i ca 30 minuter.
5
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i två lika stora bitar. Forma släta ovala limpor. Rulla dem i vetemjöl.
6
Lägg bröden på bakpappersklädd plåt och ruta dem med vass kniv. Låt dem jäsa ca 30 minuter.
7
Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 30-35 minuter eller tills bröden känns torra.
8
Låt bröden kallna på galler under duk. De går att frysa.