Farmarlimpa

Baka stora bröd som Farmarlimpan, till vänster, eller Havreflätan, till höger. Föredrar du bullar så föreslår vi att du bakar Mellanfranska, härliga, lite grövre frukostbullar med havrekli i degen. Farmarlimpa är ett riktigt sunt bröd där vi mjukgör kruskakli genom att hälla varmt vatten över och låta den svalna.

Du behöver

  • 2 dl vatten
  • 2 dl kruskakli
  • 50 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 250 g kesella lätt
  • 1 tsk salt
  • 12 dl rågsikt
  • vetemjöl ca 3-4 dl special

Garnering:

vetemjöl

Ugn: 200°

Gör så här

1
Lägg kruskakliet i en skål. Värm vattnet till knappt kokpunkten och häll det över kruskakliet. Låt stå tills det är ljummet.

2
Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken till fingervärme. Häll den över jästen och rör om så att den löser sig.Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken till fingervärme. Häll den över jästen och rör om så att den löser sig.

3
Tillsätt kruskakli, kesella och salt. Rör om.

4
Tillsätt rågsikt och det mesta av vetemjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk i ca 30 minuter.

5
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i två lika stora bitar. Forma släta ovala limpor. Rulla dem i vetemjöl.

6
Lägg bröden på bakpappersklädd plåt och ruta dem med vass kniv. Låt dem jäsa ca 30 minuter.

7
Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 30-35 minuter eller tills bröden känns torra.

8
Låt bröden kallna på galler under duk. De går att frysa.

Scroll to Top