Festtårta med chokladfyllning

Baka en ljuvlig - och mäktig - tårta med nötbottnar och chokladfyllning. Utsökt att avnjuta i måttliga portionsbitar när du vill bjuda extra festligt. Kanske för att fira någon?

Du behöver

  • 4 st ägg
  • 2.5 dl socker
  • 150 g smör
  • 150 g hasselnötskärnor
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Chokladfyllning:

300 g mörk blockchoklad
3 msk matolja
1.5 dl vispgrädde

Fyllning 2:

1 st burk barnmat aprikospuré
150 g mandelmassa

Garnering:

200 g mörk blockchoklad
mandelspån
25 g smör
blomma

Ugn: 175°

Det här behövs för ca 14-16 bitar:

Gör så här

1
Mal nötterna och blanda samman dem med mjöl och bakpulver.

2
Smält matfettet och låt det svalna.

3
Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Rör ner det avsvalnade matfettet. Rör till sist i nötblandningen.

4
Häll smeten i smord och bröad form som rymmer ca 2 liter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter eller tills kakan känns torr. Låt kakan vila några minuter i sin form innan den stjälps upp och får kallna.

5
Dela chokladen till fyllningen i mindre bitar. Lägg dem i en skål och låt chokladen smälta i vattenbad. Ta skålen från värmen och droppa i oljan under omrörning.

6
Rör till sist ner den ovispade grädden i chokladen under fortsatt omrörning.

7
Dela kakan i tre bottnar. Bred chokladkrämen på de två. Lägg samman bottnarna med den chokladfria bottnen överst.

8
Bred aprikospurén på den översta tårtbottnen.

9
Kavla ut mandelmassan mellan två plastfolieark så att du får en rundel lika stor som tårtan. Lägg mandelmassan över aprikospurén.

10
Hyvla lite av garneringens choklad så att du får tunna flagor. Bryt resten av chokladen i bitar och lägg i en skål. Smält chokladen i vattenbad tillsammans med matfett. Bred chokladen över och runtom hela tårtan. Sätt fast mandelspån runtom kanten. Lägg den hyvlade chokladen över tårtan och garnera med en blomma.

Scroll to Top