Fransk paté med champinjoner

Paté är ett franskt ord för en köttpastej som serveras kall. De patéer som finns att köpa är både dyra och, i mitt tycke, ganska feta. Så varför inte laga paté själv? Det är inte alls svårt. Den här patén går utmärkt att frysa och kan därför förberedas. Bra när man ska ha många gäster.

Du behöver

  • 500 g nötfärs
  • 200 g champinjoner finhackade
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 st lök liten gul
  • 200 g leverpastej gärna mager
  • 2 dl buljong (tärning)
  • 1.5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk timjan
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 st ägg

Ugn: 175°

Cumberlandsås:

0,5 st apelsin eller citron, skal av
1 dl vinbärsgelé röd eller svart
1 tsk senapspulver
1 krm ingefära
apelsin eller citron
2.5 msk rödvin sherry eller portvin

Det här behövs för ca 6-8 port:

Gör så här

1
Fräs svampen i matfett tills det “knäpper” i den. Skala och finhacka löken. Rör ut leverpastejen med lite av buljongen.

2
Blanda färsen med svamp, lök, pastej, salt och kryddor. Tillsätt sedan mjöl, ägg och buljong. Blanda väl.

3
Smörj en avlång form väl. Lägg smeten i formen och släta till ytan. Grädda ca 60 minuter i nedre delen av ugnen.

4
Gör under tiden såsen. Nålstrimla skalet. Rör ut geléet med en gaffel. Tillsätt övriga ingredienser. Smaka av och låt såsen stå i kylen att mogna.

5
Låt patén svalna något innan den stjälps upp. Servera den kall som förrätt med såsen, små gurkor, oliver och ett vitt bröd. Som huvudrätt är det gott med potatissallad och grönsaker till.


Kommentar:
Lägg gärna ett smort bakpapper i botten på formen, så går det lättare att stjälpa upp patén.
Ska du frysa patén så skär den först i skivor, då tinar den fortare och du behöver bara ta upp så många skivor, som du behöver.
Om geléet till såsen är svårt att röra ut, kan det värmas.
Vill du inte ha sås till så välj gelé eller lingonsylt istället.

Scroll to Top