Fransk potatispaj

En jättegod ensamrätt men den passar också till kallskuret kött eller fisk.

Du behöver

  • 1 pkt smördeg djupfryst
  • 1 st äggula
  • 1 msk mjölk

Fyllning:

500 g potatis
2 st vitlöksklyftor
100 g vitlöksost typ smältost
0.5 dl persilja finhackad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Äggsmet:

2 st äggulor
1 dl vispgrädde

Ugn: 175°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Tina smördegen enligt förpackningens anvisningar. Kavla ut den ena till ca 26 cm i diameter och den andra lite mindre.

2
Tryck ut den största smördegsrundeln i en pajform ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant.

3
Skala och strimla potatisen. Blanda samman den med pressad vitlök, persilja, salt och peppar. Lägg allt i pajformen.

4
Klicka ut osten ovanpå. Lägg den andra degrundeln över och nyp ihop kanten. Ta ut ca 1 cm stora rundlar ur pajdegstaket (som du sen ska hälla äggsmeten i).

5
Rör samman äggulan med mjölk och pensla pajen med det. Grädda mitt i ugnen ca 40 min.

6
Rör samman grädden med äggulorna. Häll det genom hålen i pajskalet och grädda ytterligare ca 25-30 minuter. Täck pajen med aluminiumfolie om den blir för mörk. En sallad smakar härligt till.

Scroll to Top