Kalkonbröst med basilikasås

Bacon och basilika med senap och ost ger en ljuvlig och spännande smak åt det "snälla" kalkonköttet. Servera gärna med Majskompott.

Du behöver

  • 1 st kalkonbröst ca 1 kg
  • 100 g bacon
  • 4 msk basilikablad finhackade färska
  • salt och peppar
  • 3.5 tsk dijonsenap
  • 1.5 dl parmesanost nyriven

Basilikasås:

0.5 st gul lök
1 dl vin vitt torrt
3 dl hönsbuljong
steksky från kalkonen
1 kruka basilika
1 st persilja liten bunt
2 dl crème fraîche
salt och peppar
maizena eventuellt redning för ljusa såser

Ugn: 175°

Det här behövs för ca 4-6 port:

Gör så här

1
Strimla baconet och finhacka basilikan.

2
Skär skåror på längden i kalkonbröstet. Fyll dem med bacon och basilika. Salta och peppra.

3
Lägg köttet i en smord eldfast form. Bred senap över och strö över nyriven ost.

4
Stek köttet i nedre delen av ugnen ca 1 timme eller tills stektermometern visar 70°C.

5
Tag ut köttet och låt det vila ca 15 minuter under folie.

6
Skala och finhacka löken till såsen. Fräs den mjuk och glansig i lite matfett. Tillsätt vin, buljong och steksky. Låt det koka upp.

7
Lägg basilikablad och persilja i en mixer eller matbredare. Tillsätt creme fraiche och kör till en slät puré. Späd med vinbuljongen och kör till en grön, slät sås.

8
Häll tillbaka såsen i kastrullen och låt den koka upp. Smaka av. Vill du ha en tjockare sås så red av den med Maizena redning.

Scroll to Top