Ostfylld spätta med kräftsås

Av spättfiléer kan man laga mycket gott, men godare än så här kan det knappast bli. Får du inte tag i färska filéer går det lika bra med frysta.

Du behöver

  • 600 g rödspätta
  • 125 g färskost ev med dillsmak
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör eller margarin
  • 2.5 msk vatten

Kräftsås:

2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
3 dl gräddmjölk + fiskspad
1 st fiskbuljongtärning
1 st äggula
salt ev
dill finhackad
200 g kräftstjärtar

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Smält fettet till såsen, strö över mjöl och späd med gräddmjölken. Smula i buljongtärningen och sjud såsen ca 5 minuter.

2
Fördela osten på filéerna, rulla ihop dem och lägg rullarna i en rikligt smord traktörpanna. Salta och häll på 2-­3 msk vatten. Sjud fisken i sitt eget spad ca 5­10 minuter. Tiden beror på fiskens tjocklek.

3
Smaka eventuellt av den heta såsen med lite salt. Blanda i äggula, dill och kräftor. Låt såsen bli genomvarm men inte koka.

4
Lägg upp fisken på ett fat. Häll såsen över och servera med någon grönsak och kokt potatis.

Scroll to Top