Parmagifflar

Parmagifflarna blir härliga utflyktsbröd. Njut dem till soppa eller en värmande dryck.

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 tsk socker
  • 0.5 dl oliver gröna
  • 8.5 dl vetemjöl special

Fyllning:

4.5 skiva parmaskinka
1 dl parmesanost riven
1 st ägg till pensling
1.5 msk sesamfrön samt lite parmesanost att strö över före gräddning

Ugn: 225°

Gör så här

1
Hacka oliverna. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med fingervarm mjölk.

2
Tillsätt olivolja, salt, socker och oliver. Arbeta ner mjölet och låt degen bli smidig. Jäs den övertäckt i ca 30 minuter.

3
Tag upp och lägg degen på ett bakbord. Arbeta den åter smidig. Dela degen i 2 delar och kavla ut runda plattor, ca 30 cm i diameter. Dela varje kaka i 6 trekanter.

4
Lägg en bit parmaskinka och strö över 1 tsk parmesan på varje bit.

5
Rulla ihop varje del från bredsidan, spetsen ska helst komma på undersidan. Lägg gifflarna på plåtar att jäsa i ytterligare 30 minuter.

6
Pensla gifflarna med uppvispat ägg, strö över sesamfrön och ytterligare lite parmesan. Grädda gifflarna i ca 10 minuter.

Scroll to Top