Du behöver
- 25 g jäst
- 3 dl mjölk
- 2 msk olivolja
- 2 krm salt
- 1 tsk socker
- 0.5 dl oliver gröna
- 8.5 dl vetemjöl special
Fyllning:
4.5 skiva parmaskinka
1 dl parmesanost riven
1 st ägg till pensling
1.5 msk sesamfrön samt lite parmesanost att strö över före gräddning
Ugn: 225°
Gör så här
1
Hacka oliverna. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med fingervarm mjölk.
2
Tillsätt olivolja, salt, socker och oliver. Arbeta ner mjölet och låt degen bli smidig. Jäs den övertäckt i ca 30 minuter.
3
Tag upp och lägg degen på ett bakbord. Arbeta den åter smidig. Dela degen i 2 delar och kavla ut runda plattor, ca 30 cm i diameter. Dela varje kaka i 6 trekanter.
4
Lägg en bit parmaskinka och strö över 1 tsk parmesan på varje bit.
5
Rulla ihop varje del från bredsidan, spetsen ska helst komma på undersidan. Lägg gifflarna på plåtar att jäsa i ytterligare 30 minuter.
6
Pensla gifflarna med uppvispat ägg, strö över sesamfrön och ytterligare lite parmesan. Grädda gifflarna i ca 10 minuter.