Du behöver
- 50 g jäst
- 50 g smör
- 5 dl mjölk
- 1.5 tsk salt
- 1 dl brödsirap mörk
- 8 dl rågmjöl fint
- 7.5 dl vetemjöl special
- 1 dl russin
Garnering
vetemjöl
Ugn: 225
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål.
2
Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt (37°). Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.
3
Tillsätt salt, sirap, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig.
4
Arbeta in russinen. Låt degen jäsa under duk ca 45 minuter.
5
Stjälp upp degen på bakbordet och knåda degen smidig på nytt. Rulla ut tjock rulle. Skär den i tjocka skivor, ca 24 st. Jämna till dem något.
6
Doppa bullarna i vetemjöl. Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under duk ca 40 minuter.
7
Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter eller tills bullarna har fin färg och känns torra.
8
Låt bullarna kallna på galler under duk. De går att frysa.