Rågbräck I

Rågbräck, Milanogifflar och längst bak på bilden jägarlimpa. Beskrivningar till de andra bröden hittar du under respektive receptrubrik. Saftiga och goda bullar som passar lika bra till frukosten som till utflykten.

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1.5 tsk salt
  • 1 dl brödsirap mörk
  • 8 dl rågmjöl fint
  • 7.5 dl vetemjöl special
  • 1 dl russin

Garnering

vetemjöl

Ugn: 225

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål.

2
Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt (37°). Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.

3
Tillsätt salt, sirap, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig.

4
Arbeta in russinen. Låt degen jäsa under duk ca 45 minuter.

5
Stjälp upp degen på bakbordet och knåda degen smidig på nytt. Rulla ut tjock rulle. Skär den i tjocka skivor, ca 24 st. Jämna till dem något.

6
Doppa bullarna i vetemjöl. Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under duk ca 40 minuter.

7
Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter eller tills bullarna har fin färg och känns torra.

8
Låt bullarna kallna på galler under duk. De går att frysa.

Scroll to Top