Sommarkaka (av Monica i Norrahammar)

Du behöver 200 g smör 2 dl socker 2 st ägg 1 krm salt 8 dl vetemjöl 3 tsk bakpulver 2.5 dl mjölk 100 g...

Du behöver

  • 200 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 st ägg
  • 1 krm salt
  • 8 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2.5 dl mjölk
  • 100 g smör
  • 1 dl hasselnötter grovhackade
  • 6 msk socker
  • 1 msk vaniljsocker

Det här behövs för ca 20 port:

Gör så här

1
Sätt ugnen på 225 grader.

2
Smöra en avlång form, ca 25 x 35cm, eller klä den med bakpapper.

3
Rör smör och socker vitt och pösigt.

4
Tillsätt äggen, ett i taget och rör kraftigt efter varje ägg.

5
Tillsätt salt, mjöl och bakpulver och häll i mjölken, lite i taget, medan mjölet rörs in. Rör om till en klimpfri smet.

6
Häll smeten i formen och bred ut den väl. Blanda de hackade nötterna väl med socker och vaniljsocker och strö allt över kakan. Hyvla smöret över kakan.

7
Grädda i ca 25 minuter, tills kakan fått fin färg och är genomgräddad.

8
Låt kakan kallna i formen och skär den sedan i fyrkantiga bitar.

Scroll to Top