Du behöver
- 2 st purjolök
- 2 msk olja
- 1 st krossade tomater med spad
- 1.5 l vatten
- 3 st fiskbuljongtärning
- 1 pkt saffran
- 1 st vitlöksklyfta pressad
- 1 tsk citrontimjan
- 1 tsk dragon
- 1.5 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 400 g torskfilé
- 5 st räkor hg som skalas
Aioli:
4 st äggulor
9 st vitlöksklyftor skalade
1 tsk salt
4 dl olivolja
Det här behövs för ca 5 port:
Gör så här
1
Börja med att göra aiolin. Pressa vitlöken och vispa ihop med äggulorna och saltet. Tillsätt olivoljan droppvis under ständig omrörning tills såsen är gul och tjock. Skiva sedan purjolöken och rensa räkorna till soppan.
2
Värm oljan och fräs purjolöken under omrörning utan att den tar färg.
3
Häll i tomater, vatten, buljongtärningar, saffran, vitlök, kryddor och salt. Sjud under lock på svag värme ca 10 minuter.
4
Skär fisken i bitar, lägg dem i soppan och sjud i ytterligare ca 4–6 minuter. Lägg i räkorna, smaka av och låt soppan bli het men inte koka. (Då blir räkorna sega!)
5
Servera soppan genast, med aiolin i en skål bredvid.
Det är viktigt att alla ingredienser har samma temperatur när du ska göra aiolin.