Ugnslax med nötfyllda tomater

Du behöver laxfilé ca 600 g färsk med skinnet kvar 0.5 tsk salt 0.5 krm svartpeppar grovmalen 2 msk schalottenlök finhackad 0.5 dl klippt gräslök...

Du behöver

  • laxfilé ca 600 g färsk med skinnet kvar
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 krm svartpeppar grovmalen
  • 2 msk schalottenlök finhackad
  • 0.5 dl klippt gräslök
  • 1 dl dill finklippt
  • 2 dl crème fraîche

Garnering:

300 g räkor med skal
stjärnfrukt
dillvippor
citron

Nötfyllda tomater:

4 st tomater
40 g jordnötter saltade torrostade
30 g sesamfrön
1 msk grädde

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Lägg laxen med skinnsidan nedåt i en liten smord långpanna. Krydda med salt och peppar.

2
Skala och finhacka löken. Klipp gräslök och dill. Rör ner lök, gräslök och dill i creme fraichen. Bred blandningen över laxen.

3
Mal nötterna. Skär av ett lock på tomaterna och gröp ur dem lite slarvigt. Hacka tomatköttet och blanda samman det med de övriga ingredienserna till fyllningen. Fyll tomaterna toppigt med blandningen. Ställ tomaterna bredvid laxen.
Stek tomaterna mitt i ugnen ca 20­25 minuter.
Skala räkorna under tiden.
Flytta eventuellt över fisk och tomater på uppläggningsfat. Garnera som på bilden. Bjud dilldoftande färskpotatis till.

Scroll to Top