Älgleverpastej (av Mats i Malax, Finland)

Du behöver 400 g älglever (helst kalv) 250 st bacon gr 250 st potatis gr kokt 50 st vetemjöl gr 4 dl mjölk 1 st...

Du behöver

  • 400 g älglever (helst kalv)
  • 250 st bacon gr
  • 250 st potatis gr kokt
  • 50 st vetemjöl gr
  • 4 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 st lök
  • 4 st ansjovisfiléer
  • 50 st smör gr el. margarin

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Passera lever, bacon, potatis, ansjovisfileér och lök i en köttkvarn eller liknande (matberedare-mixer) så att du får en fin massa.

2
Tillred mjölet, smöret och mjölken en vitsås och tillsätt ett ägg och kryddor. Rör ner såsen i massan och blanda ordentligt.

3
Häll blandningen i en välsmord form och grädda i ugn i vattenbad i 200 grader ca 1 1/2 timme.

4
När massan börjar dela på sig är det dags att dra grytan från spisen. Den får ej koka.

5
Ös upp massan med en hålslev och häll den i en äggostform och strö socker mellan varven. Låt den stå och rinna av. Serveras med sylt eller naturell.

Scroll to Top