Aniskokta päron med mandelgrädde och kolasås

Ljuvlig dessert. Välj riktigt fasta och fina päron.

Du behöver

  • 4 st päron fasta
  • 8 dl vatten
  • 2.25 dl socker
  • 5 st stjärnanis
  • saft skal och av 1 citron

Mandelgrädde:

100 g mandelmassa
1 dl vispgrädde
1 dl matlagningsyoghurt
1 msk pressad citronsaft

Kolasås:

2 dl vispgrädde
0.5 dl strösocker
1 msk sirap
1 msk kakaopulver
1 tsk vaniljsocker

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Häll vatten och socker i en kastrull. Tillsätt stjärnanis, det yttersta gula av citronskalet och pressad citronsaft. Låt det koka upp.

2
Skala päronen och låt stjälkarna vara kvar. Lägg päronen direkt i lagen för att minska brunfärgningen. Koka päronen på svag värme tills de mjuknar, ca 10-25 minuter, beroende på päronsort och storlek.

3
Tag päronen från värmen och låt dem svalna i lagen.

4
Riv mandelmassan fint. Vispa grädden. Rör samman alla ingredienserna till mandelgrädden. Ställ den i frysen ca 1 timme före serveringen.

5
Blanda samman alla ingredienserna till kolasåsen i en tjockbottnad kastrull. Låt såsen sjuda under vispning i ca 5-8 minuter, tills såsen är lagom tjock och simmig. Låt såsen bli kall. Rör i den då och då.

6
Fördela den halvfrusna mandelkrämen i botten på 4 portionsglas. Ställ päronen i grädden och ringla över kolasås. Bjud genast.


Kommentar:
Stjälken på päronet ska vara kvar för att du ska kunna fatta tag i stjälken och hålla i den medan du äter päronet med sked.

Scroll to Top