Äppelgrottor med kokosmaräng

Bjud på en lätt varmrätt och avsluta måltiden med de här läckra äppelbakelserna. Den fluffiga kokosmarängen döljer citronfriska äpplen som smälter i munnen.

Du behöver

Mördeg:

125 g smör eller margarin
2 msk socker
3 dl vetemjöl
1 st äggula

Fyllning:

3.5 st äpplen
3 msk pressad citronsaft
3 msk socker

Maräng:

4 st äggvitor
4 msk pressad citronsaft
3 msk socker

Maräng:

4 st äggvitor
4 msk socker
4 msk kokosflingor
0.5 msk rivet citronskal

Ugn: 175º

Det här behövs för ca 8 port:

Gör så här

1
Blanda samman mjöl och socker direkt på bakbordet. Tillsätt matfett och finfördela det till en smulig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop allt till en deg.

2
Dela degen i 8 lika stora bitar. Tryck ut dem i portionsformar, ca 10 cm i diameter. Grädda bottnarna mitt i ugnen ca 10 minuter.

3
Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Lägg dem i en kastrull tillsammans med pressad citronsaft och socker. Låt äpplena sjuda på svag värme ett par minuter.

4
Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner kokos, socker och citronskal. Fördela äpplena med sin lag i bottnarna. Spritsa marängsmeten över. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

5
När marängen har fått lite färg är äppelgrottorna färdiga. Bjud eventuellt mjukrörd glass till. Garnera gärna med myntablad.

Scroll to Top