Du behöver

  • 5 dl lättmjölk
  • 50 g jäst
  • 0.5 dl rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk honung
  • lantvetemjöl ca 14 dl

Fyllning:

200 g fetaost smulad
tomater (gärna med vitlök)

Ugn: 250/175°

Det här behövs för ca 1 port:

Gör så här

1
Värm vätskan till ca 37° och rör ut den smulade jästen i den. Tillsätt olja, salt, honung och det mesta av mjölet.

2
Arbeta degen kraftigt tills den släpper bunkens kanter. Jäs ca 45 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Kavla ut degen till en ca 1 cm tunn kaka, ca 30 x 40. Droppa över oljan, som tomaterna ligger i och strö på ost och tomater.

4
Rulla ihop degen från långsidan och lägg limpan på bakpappersklädd plåt att jäsa i ca 20 minuter.

5
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 250° i ca 15 minuter. Sänk värmen till 175° och grädda färdigt ca 20 minuter. Låt brödet kallna på galler under bakduk. Det går bra att frysa.


Kommentar:
Du kan också använda vitlöksmarinerad paprika istället för tomater i degen.