Chokladpäron

Passa på att göra den här riktigt goda gammaldags desserten när det finns gott om päron. Bjud gärna mjukrörd glass eller vispad grädde till.

Du behöver

  • 6 st päron fasta
  • 5 dl vatten
  • 5 dl socker
  • 0.5 dl punsch

Chokladsås:

200 g mörk blockchoklad
2 dl vatten
2 msk ljus sirap
1 msk smör
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Häll vatten och socker i en kastrull. Låt det koka upp. Låt lagen koka några minuter. Tillsätt punschen och rör om.

2
Skala under tiden päronen. Ta bort flugan men låt stjälken sitta kvar. Lägg päronen i lagen och låt dem koka mjuka. Känn med provsticka eller tandpetare. Ta upp päronen med en hålslev och ställ dem åt sidan.

3
Dela chokladen i mindre bitar och lägg dem i en kastrull tillsammans med vatten. Låt chokladen smälta under omrörning.

4
Tillsätt sirap, smör, vaniljsocker och vispgrädde. Låt såsen koka under vispning tills den tjocknar. Låt såsen svalna.

5
Servera päronen ställda i portionsformar eller i ett serveringsfat och häll över såsen. Strö eventuellt på lite hackade pistagemandlar.

Scroll to Top