Citron- och marängpaj

En riktigt festlig och god dessert, som också passar att bjuda till kaffet på maten. Citronsaften kan bytas ut mot pressad apelsin.

Du behöver

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin

Citronkräm:

1.5 dl socker
4 msk majsena
5 msk pressad citron
3 st äggulor
3 dl vatten

Maräng:

3 st äggvitor

Ugn: 225/175°

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Smula det kalla fettet i mjölet med fingertopparna eller i matberedaren. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Låt den vila kallt en stund.

2
Kavla eller kläm ut degen i en pajform, nagga och grädda pajskalet i ca 15 minuter i 225°.

3
Vispa samman vatten, socker, majsena och citron i en kastrull. Sjud upp under omrörning. Ta kastrullen från värmen och blanda i äggulorna. Låt krämen sjuda upp igen, men inte koka. Rör i fettet. Låt krämen svalna.

4
Häll citronkrämen i pajskalet. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa smeten styv.

5
Bred eller spritsa margängen över krämen. Grädda i 175° tills marängen fått lite färg, ca 10 minuter.

6
Servera pajen som efterrätt eller till kaffe.

Scroll to Top