Falafel – arabiska kikärtsbullar

Falafel kallas de goda kikärtsbullarna från Mellersta Östern. De välkryddade bullarna blir allt populärare även i Sverige och serveras ofta i varmt pitabröd.

Du behöver

  • 250 g kikärtor + 1 1/2 liter vatten
  • 1 l vatten
  • 2 st lagerblad
  • 2 st rödlökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st persilja bunt
  • 1 tsk spiskummin malen
  • 1 tsk anis malen
  • 2 tsk koriander malda
  • 2 tsk salt
  • peppar
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 0.75 dl ströbröd
  • olivolja till stekning

Tillbehör:

pitabröd yoghurt
tomater gurka
salladsblad

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Rensa kikärterna och skölj dem. Lägg dem i en skål och häll över ca 1 1/2 liter kallt vatten. Låt ärterna stå och dra minst 8 timmar (gärna över natten).

2
Häll bort vattnet och lägg kikärterna i en kastrull. Tillsätt ca 1 liter vatten och lagerblad. Låt ärterna koka ca 40­-50 minuter eller tills de är mjuka. Häll bort vattnet. Skala rödlök och vitlök. Dela lökarna i mindre bitar.

3
Finhacka lökarna i mixer eller matberedare. Tillsätt kikärter, kryddor, persilja, salt, ströbröd och bakpulver. Kör till en slät massa. Smaka av. Låt massan stå kallt ca 1 timme.

4
Forma små bullar med hjälp av en matsked. Stek bullarna i varm olja tills de är gyllene runt om. Lägg dem på papper som kan suga åt sig överflödigt fett.

5
Bjud kikärtsbullarna varma med ljummet pitabröd, sallad, yoghurt, tomatskivor och skivad slanggurka.

Scroll to Top