Du behöver
- 250 g kikärtor + 1 1/2 liter vatten
- 1 l vatten
- 2 st lagerblad
- 2 st rödlökar
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 st persilja bunt
- 1 tsk spiskummin malen
- 1 tsk anis malen
- 2 tsk koriander malda
- 2 tsk salt
- peppar
- 1.5 tsk bakpulver
- 0.75 dl ströbröd
- olivolja till stekning
Tillbehör:
pitabröd yoghurt
tomater gurka
salladsblad
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Rensa kikärterna och skölj dem. Lägg dem i en skål och häll över ca 1 1/2 liter kallt vatten. Låt ärterna stå och dra minst 8 timmar (gärna över natten).
2
Häll bort vattnet och lägg kikärterna i en kastrull. Tillsätt ca 1 liter vatten och lagerblad. Låt ärterna koka ca 40-50 minuter eller tills de är mjuka. Häll bort vattnet. Skala rödlök och vitlök. Dela lökarna i mindre bitar.
3
Finhacka lökarna i mixer eller matberedare. Tillsätt kikärter, kryddor, persilja, salt, ströbröd och bakpulver. Kör till en slät massa. Smaka av. Låt massan stå kallt ca 1 timme.
4
Forma små bullar med hjälp av en matsked. Stek bullarna i varm olja tills de är gyllene runt om. Lägg dem på papper som kan suga åt sig överflödigt fett.
5
Bjud kikärtsbullarna varma med ljummet pitabröd, sallad, yoghurt, tomatskivor och skivad slanggurka.