Familjens favoritpaj

En härligt mättande paj som kan avnjutas både varm och kall med en god sallad till.

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g margarin

Fyllning:

500 g blandfärs
1 st gul lök
2 msk tomatpuré
1.5 dl vatten
1 tsk salt 1 krm svartpeppar
0.5 tsk oregano smulad

Äggstanning:

3 st ägg
3 dl mjölk

Pensling:

ägg uppvispat

Ugn: 200°

Det här behövs för 5-­6 port:

Gör så här

1
Finfördela margarinet i mjölet med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop till en deg. Lägg den kallt att vila ca 30 minuter.

2
Tag undan 1/4 av degen. Tryck ut resten av degen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Nagga den i bottnen med en gaffel. Sätt aluminiumfolie runtom kanten och ställ pajskalet kallt ca 15 minuter.

3
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter. Tag bort aluminiumfolien.

4
Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk och glansig i lite margarin. Höj värmen och tillsätt färsen. Bryn den jämnt smulig.

5
Tillsätt tomatpuré, vatten, salt, peppar, oregano och pressad vitlök. Låt allt puttra ihop till en fast röra.

6
Fördela färsröran över det förgräddade pajskalet. Strö över riven ost.

7
Vispa samman ägg och mjölk. Häll det över osten.

8
Kavla ut resterande deg och sporra ut remsor. Lägg dem som ett galler över pajen. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills äggstanningen har stelnat.

Scroll to Top