Du behöver

  • 4 skiva lax färsk av mittbiten
  • 5 dl fiskbuljong (tärning)

Färs:

150 g koljafilé
1 st äggvita
0.5 tsk salt
0.5 krm vitpeppar
0.5 msk potatismjöl
1 dl kaffegrädde
0.5 st kaffegrädde smulad
0.5 st dragon smulad

Sås:

1 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl buljong
2 dl grädde
citron smulad dragon
salt kajennpeppar

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Dela koljafilén i mindre bitar. Kör den i mixer eller matberedare till en slät massa. Tillsätt äggvita, salt, peppar och dragon. Rör ut grädden med potatismjöl. Rör ner det i fisksmeten och kör till en slät smet.

2
Skrapa bort fjällen på laxskivorna och torka av fisken. Fördela färsen i “bukhålan”. Fäst ihop med en kraftig tandpetare eller bind ett hushållssnöre runtom.

3
Lägg fiskskivorna i smord eldfast form. Häll på fiskbuljongen så att den knappt täcker. Täck fisken med smort smörpapper. Sjud mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills fiskköttet släpper vid ryggbenet.

4
Smält smöret till såsen. Rör ner mjölet. Späd med silad fiskbuljong och grädde. Låt såsen koka några minuter under fortsatt omrörning. Smaka av med pressad citronsaft, smulad dragon, salt och eventuellt lite kajennpeppar. Fisken ser extra festlig ut genom att fyllningen bubblar upp på ytan. Garnera gärna med räkor och en dillvippa.