Du behöver
- 1 dl havregryn
- 1 dl rågmjöl fint eller grovt
- 0.5 dl vetekli
- 3.5 dl vatten
- 50 g jäst
- 50 g smör eller margarin
- 1.5 dl filmjölk
- 0.5 msk brödkrydda
- 1 tsk salt
- 0.25 dl sirap
- rågsikt ca 7 dl
Ugn: 250°
Gör så här
1
Koka en gröt i ca 5 minuter av havregryn, rågmjöl, vetekli och vatten.
2
Smält fettet, häll i filmjölken och rör ut den smulade jästen i detta.
3
Häll blandningen i gröten. Tillsätt kryddor, salt, sirap och det mesta av rågsikten. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa i ca 30 minuter.
4
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela den i ca 16 bitar, som formas till avlånga bullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt att jäsa i ca 30 minuter.
5
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt bullarna kallna på galler under bakduk. De går bra att frysa.