Du behöver

  • 1 dl havregryn
  • 1 dl rågmjöl fint eller grovt
  • 0.5 dl vetekli
  • 3.5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 50 g smör eller margarin
  • 1.5 dl filmjölk
  • 0.5 msk brödkrydda
  • 1 tsk salt
  • 0.25 dl sirap
  • rågsikt ca 7 dl

Ugn: 250°

Gör så här

1
Koka en gröt i ca 5 minuter av havregryn, rågmjöl, vetekli och vatten.

2
Smält fettet, häll i filmjölken och rör ut den smulade jästen i detta.

3
Häll blandningen i gröten. Tillsätt kryddor, salt, sirap och det mesta av rågsikten. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa i ca 30 minuter.

4
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela den i ca 16 bitar, som formas till avlånga bullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt att jäsa i ca 30 minuter.

5
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt bullarna kallna på galler under bakduk. De går bra att frysa.