Du behöver

  • 125 g sötmandel
  • 1.5 dl socker
  • 4 st äggvitor

Gräddvaniljkräm:

2 st gelatinblad
2 dl mjölk
1 st ägg
1 st äggula
1 msk potatismjöl
1 msk socker
1 msk vaniljsocker
5 dl vispgrädde

Garnering:

frukt och bär

Ugn: 225°

Det här behövs:

Gör så här

1
Mal den oskalade mandeln i en mandelkvarn. Blanda samman mandeln med socker. Vispa äggvitorna till fast skum. Rör ner mandelblandningen i det. Rör till en jämn smet.

2
Rita 3 rundlar på bakplåtspapper, ca 22 cm i diameter. Bred ut mandelsmeten i rundlarna. Grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter. Låt bottnarna kallna på galler med bakplåtspappret under. Drag försiktigt bort bakplåtspappret när bottnarna är kalla.

3
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5-7 minuter. Vispa samman mjölk, ägg, äggula, potatismjöl och socker i en tjockbottnad kastrull. Låt det sjuda (inte koka) under omrörning tills krämen tjocknar. Krama vattnet ur gelatinbladen och lägg ner dem i den heta krämen. Låt krämen kallna. Rör i den då och då under tiden. Ställ krämen i kylen att stelna.

4
Vispa grädden till skum. Smaka av krämen med vaniljsocker. Rör ner grädden. Bred vaniljgräddkräm över bottnarna och lägg samman dem. Spritsa kräm runtom tårtan. Garnera med frukt och bär.


Kommentar:
Gelatinblad i vaniljkrämen gör att tårtan bättre klarar att stå i rumstemperatur en stund. Men förvara den kallt tills den ska serveras. Du som vill, kan smälta lite gelé och pensla frukt och bär med.