Fläskfilé med honungssås (av Maths i Linköping)

Du behöver Till marinaden: 3 dl vatten 2 msk soja 2 msk chilisås 1 msk mango chutney 1.5 msk honung 1 msk tomatpuré 1 msk...

Du behöver

Till marinaden:

3 dl vatten
2 msk soja
2 msk chilisås
1 msk mango chutney
1.5 msk honung
1 msk tomatpuré
1 msk fransk senap
salt
svartpeppar
kryddor eller någon örtblandning av t
cayennepeppar ev

Till köttet:

2 st fläskfilé
1 pkt skinka eller bacon
2 st lökar röda
17.5 st kryddpepparkorn

Till stekningen:

4 msk smör
1 st köttbuljong mörk

Till såsen:

50 g smör
3 dl hushållsgrädde

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Påbörja tillagningen minst 8 timmar före servering, helst 24 timmar före. Blanda samman marinaden. Fräs skinka/bacon, ta ur pannan och lägg i en skål. Fräs löken och lägg den tillsammans med skinka/bacon. OBS: Diska inte ur pannan, låt de smakämnen som finns i den vara kvartill tillagningen av köttet. Stöt kryddpeppar och blanda den med löken och skinka/bacon. Dela fläskfiléerna i på mitten och snitta upp dem. Fyll köttet med lök och skinka/bacon-blandningen. Det skall bli en del över. Bind om köttet med bomullsgarn. Lägg ned köttet i marinaden. Om du har 24 timmar till servering, ställ in skålen i kylskåpet och ta fram den ca 4 timmar före servering. Om du bara har 8 timmar på dig låt den stå framme.

2
Ta upp köttet ur marinaden ca 40 min före servering.

3
Hetta upp pannan med lite nytt smör. Se till att pannan är rejält het, lägg i köttet och bryn det på alla sidor. När köttet börjar bli brynt så drar du ner värmen till hälften. Häll i marinaden och en tärning mörk köttbuljong. Låt nu stå och bräsera under lock ca 20 min.

4
Under tiden köttet bräserar så blandar du smör och mjöl. Rulla sedan ihop ca 1 cm stora kulor av mjöl och smör.

5
När köttet har stått på ca 15 min så värmer du en stekpanna på medelvärme. När den är varm så lägger du ned lök och skinka/bacon-blandningen i den.

6
Sedan tar du upp köttet och lägger på lök och skinka/bacon.

7
Det du har i pannan nu skall bli till sås. Det skall i 3 dl hushållsgrädde till men vill du har mer sås så kan du hälla i mer vatten. Nu blandar du i dina mjölkulor under vispning så att du får en lagom konsistens på såsen, tänk på att det skall i minst 3 dl vätska till. När du fått en ganska så tjock konsistens så häller du i grädden.

8
Låt såsen sjuda medan du skär upp köttet i ca 1-1,5 cm tjocka skivor. Lägg upp köttet på ett fat och lägg resten av lök och skinka/bacon runt om.

9
Till sist, precis före serveringen så häller du lite sås över köttet. Serveras med ugnstekt potatis eller potatisgratäng.

Scroll to Top