Fredagspaj med räkor

De frysta räkorna är både billiga och goda och att använda dem i paj går alldeles utmärkt.

Du behöver

  • 200 g smör eller margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 4.5 msk kallt vatten
  • 1 kg räkor som skalas
  • 300 g mjukost gärna med räkor
  • 4 st ägg
  • 0.5 dl dill klippt

Pensling:

ägg

Garnering:

räkor
dill

Rysk gurksallad:

1 st gurka färsk
1 tsk salt
2 dl gräddfil
1 tsk vitpeppar

Ugn: 200°

Det här behövs för 5-6 port:

Gör så här

1
Hacka samman matfett och mjöl, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt samman degen. Låt den gärna vila kallt en stund.

2
Tryck ut 2/3 av degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga och fäst en folieremsa runt kanten. Förgrädda i ca 15 minuter. Ta bort folien.

3
Lägg räkorna i formen, spara några räkor till garnering.

4
Vispa samman ost, ägg och dill, så det är väl blandat. Häll detta över pajen.

5
Kavla ut resten av degen och sporra ut remsor som läggs över pajen. Pensla med ägg och grädda ca 30 minuter.

6
Gör under tiden salladen. Skiva den sköljda gurkan i tunna skivor, gärna med osthyvel. Strö över salt och låt gurkan stå och safta sig i ca 10 minuter. Slå bort vattnet, tillsätt gräddfilen och krydda.

7
Garnera med räkor och servera pajen med sallad.

Scroll to Top