Du behöver
- 200 g smör eller margarin
- 4 dl vetemjöl
- 4.5 msk kallt vatten
- 1 kg räkor som skalas
- 300 g mjukost gärna med räkor
- 4 st ägg
- 0.5 dl dill klippt
Pensling:
ägg
Garnering:
räkor
dill
Rysk gurksallad:
1 st gurka färsk
1 tsk salt
2 dl gräddfil
1 tsk vitpeppar
Ugn: 200°
Det här behövs för 5-6 port:
Gör så här
1
Hacka samman matfett och mjöl, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt samman degen. Låt den gärna vila kallt en stund.
2
Tryck ut 2/3 av degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga och fäst en folieremsa runt kanten. Förgrädda i ca 15 minuter. Ta bort folien.
3
Lägg räkorna i formen, spara några räkor till garnering.
4
Vispa samman ost, ägg och dill, så det är väl blandat. Häll detta över pajen.
5
Kavla ut resten av degen och sporra ut remsor som läggs över pajen. Pensla med ägg och grädda ca 30 minuter.
6
Gör under tiden salladen. Skiva den sköljda gurkan i tunna skivor, gärna med osthyvel. Strö över salt och låt gurkan stå och safta sig i ca 10 minuter. Slå bort vattnet, tillsätt gräddfilen och krydda.
7
Garnera med räkor och servera pajen med sallad.