Du behöver
- 600 g laxfilé
- 2 dl olivolja
- 0.5 dl tomatpuré
- 1 st rödlök grovhackad
- 2 dl paprika blandade färger
- salt
- peppar
- citron saften av 1/2 citron
- 2.5 dl vispgrädde
Till dekoration:
skalade räkor
citron
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Skär laxfilen i portionsbitar, och lägg i en lagom stor plastpåse. Blanda alla ingredienser utom grädden, och häll över laxfiléerna i påsen, samt knyt igen påsen.
2
Låt laxen marinera minst 12 timmar, helst 24 timmar, i kylskåp. Vänd påsen då och då så att marinaden kommer åt överallt. Stek laxbitarna i en torr stekpanna (marinaden innehåller tillräckligt med olja) ca 2-3 minuter på varje sida, och lägg dem därefter på ett fat.
3
Marinaden hälles i pannan och får puttra så löken mjuknar. Tillsätt vispgrädden, låt koka ihop lite grand och smaka av med salt och peppar. Marinaden hälles därefter över laxen, som därefter dekoreras med räkor, citron och grönt.
4
Serveras lämpligen med pressad potatis (så att den soda såsen suges upp). Att dricka till passar t ex ett tyskt torrt vitt vin eller öl.