Fylld lammstek med potatis och grönsaker

Lammstek är festmat, inte minst på hösten. Lagar du middagen så här, blir allt färdigt på en gång. Grönsakerna läggs i långpannan efter halva stektiden.

Du behöver

  • 1 st lammstek ca 2-2 1
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk oregano smulad
  • 1 tsk rosmarin smulad

Fyllning:

50 g smör eller margarin
2.5 st vitlöksklyftor

Dessutom:

13.5 st potatis
3 st gula lökar
4 st morötter
2 st paprikor röda + 2 gröna
2 st vitlöksklyftor
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
salt

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 8 port:

Gör så här

1
Be personalen i affären att bena ur lammsteken så får du finare skivor sedan. Låt dock sista biten på underbenet vara kvar. Skala och finhacka vitlöken till fyllningen. Tärna skinkan. Rör samman lök och skinka med det rumsvarma matfettet.

2
Lägg fyllningen i steken där benet har suttit. Bind upp steken. Krydda med salt, peppar, rosmarin och oregano. Gnid in steken med pressad citronsaft.

3
Lägg steken på en smord långpanna. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet. Stek mitt i ugnen tills termometern visar 72° för rosa kött och 77° för genomstekt kött. Beräkna ca 45 minuter per kilo. Ös steken någon gång under stektiden med den sky som har bildats.

4
Skala potatis, lök och morötter. Kärna ur paprikorna. Skär allt i ca 2­3 cm stora bitar. Skala och finhacka vitlöken.

5
Fräs alla grönsakerna med vitlöken i lite matfett så att de blir glansiga. Lägg över dem i långpannan när halva stektiden återstår. Häll över buljongen och krydda med rosmarin, timjan och lite salt. Stek klart.

6
Tag ut steken och låt den vila 5 minuter. Tag bort snöret och skär upp steken.

Scroll to Top