Du behöver

  • gädda eller gäddfile ca 500 g
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • kajennpeppar
  • 1 st ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 st äggvitor
  • 1 msk margarin el. smör
  • 2.5 msk ströbröd
  • citron räkor, dillkvistar
  • 300 g räkor
  • 50 g margarin el smör
  • 3.5 dl fiskbuljong
  • 3 msk vetemjöl
  • salt
  • 1 dl vispgrädde

Till formen:

1 msk margarin el smör
2.5 msk ströbröd

Garnering:

citron räkor och dillkvistar

Sås:

300 g räkor
50 g margarin el. smör
3.5 dl fiskbuljong
3 msk vetemjöl
salt
1 dl vispgrädde

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Rensa, skölj och filea hela gäddan. Koka buljong på skrovet eller av en buljongtärning.

2
Mal gäddfileérna på köttkvarn eller i en mixer eller food processor. Arbeta den malda fisken med salt,peppar ägg och grädde lite i taget. Rör kraftigt så att färsen blir lätt och porös. Vispa vitorna till hårt skum och vänd till sist ner dem i färsen.

3
Koka en klick färs i lite vatten och justera smaksättning och konsistens. Om fären blir för fast, späd med lite mer grädde. Blir den för lös,rör i lite potatismjöl.

4
Smörj och bröa en pipform med lock eller en vanlig sockerkaksform. Fyll den till 3/4 med färsen. Täck formen med lock eller aluminiumfolie.

5
Koka färsen ca 1 timmma i vattenbad ovanpå spisen eller i 200 grader i ugnen.

6
Skala räkorna till såsen. Fräs skalen i matfettet. Tillsätt buljongen och koka alltsammans 5-10 min. Sila ifrån skalen och använd räkbuljongen. Gör sedan såsen. (På samma vis som ljus grundsås.)

7
Stjälp försiktigt upp färsen på serveringsfat. Garnera med citron, räkor och fräscha dillkvistar.

8
Bjud kokt potatis eller ris, såsen, små ärter eller sparris och grönsallad till.