Gratinerad sej med räkor

Sej är en torskfisk, mager och god, men lite annorlunda i färgen. Det är kanske därför det har funnits ett visst motstånd mot den. Men det tycker Carina att vi ska ändra på! Här är en jättefestlig sejgratäng att bjuda på.

Du behöver

  • 600 g sejfilé
  • 1 tsk salt

Sås:

2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
4 dl fiskspad + kaffegrädde
1 st äggula
salt vitpeppar
3 msk hackad dill

Till gratinering:

4 st potatismos hemlagat eller av pulver
1 st äggula

Ugn: 225/250°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Lägg filéerna i en smord ugnssäker form. Strö på salt, häll på vatten och täck med folie. Bräsera i ugnen i 225° i ca 15 minuter.

2
Fräs fett och mjöl. Späd med fiskspad och grädde. Sjud såsen i ca 5 minuter. Låt den svalna och rör ner äggulan.

3
Smaka av såsen med salt och peppar samt rör ner dill och räkor.

4
Blanda moset med äggulan och spritsa eller klicka det runt fisken. Häll såsen över och strö på osten. Gratinera i 250° tills rätten är genomvarm och har fin färg, ca 10-15 minuter.

Scroll to Top