Grekisk pastitsio

En känd och omtyckt grekisk pastagratäng.

Du behöver

  • 4 st spaghetti port nykokt
  • 1 st äggvita 2 msk smör
  • 2 msk riven ost
  • 1 st gul lök
  • 500 g lammfärs eller nötfärs
  • 1 st burk krossade tomater
  • 1 tsk salt 1 krm peppar
  • 2.5 dl buljong
  • kanel
  • 4 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl riven ost

Gratinering:

2 msk ströbröd
2 msk persilja klippt

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Smält 2 msk smör i en kastrull och blanda ner den nykokta pastan så att den blir blank. Vispa äggvitan till hårt skum och rör ner den och riven ost i pastan. Rör om.

2
Skala och hacka löken. Fräs den mjuk och glansig i lite matfett. Tillsätt färsen och låt den bryna tills den är jämnt smulig. Salta och peppra. Tillsätt tomatkross och buljong. Låt allt puttra under lock i ca 20 minuter.

3
Smaka av färsen med malen kanel.

4
Vispa ut mjölet i en kastrull med mjölken. Låt det koka upp under fortsatt omrörning. Låt koka i ca 3 minuter.

5
Tillsätt 1 dl riven ost och smaka av med salt och peppar.

6
Lägg cirka hälften av pastan i en smord eldfast form. Fördela färsen över och täck med resterande pasta. Häll ostsåsen över.

7
Blanda samman ströbröd och persilja. Strö det över hela gratängen och klicka på lite smör. Gratinera mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills allt är genomvarmt och har fått fin färg. Bjud gärna en sallad till.

Scroll to Top