Du behöver
- 4 st spaghetti port nykokt
- 1 st äggvita 2 msk smör
- 2 msk riven ost
- 1 st gul lök
- 500 g lammfärs eller nötfärs
- 1 st burk krossade tomater
- 1 tsk salt 1 krm peppar
- 2.5 dl buljong
- kanel
- 4 dl mjölk
- 2 msk vetemjöl
- 1 dl riven ost
Gratinering:
2 msk ströbröd
2 msk persilja klippt
Ugn: 200°
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Smält 2 msk smör i en kastrull och blanda ner den nykokta pastan så att den blir blank. Vispa äggvitan till hårt skum och rör ner den och riven ost i pastan. Rör om.
2
Skala och hacka löken. Fräs den mjuk och glansig i lite matfett. Tillsätt färsen och låt den bryna tills den är jämnt smulig. Salta och peppra. Tillsätt tomatkross och buljong. Låt allt puttra under lock i ca 20 minuter.
3
Smaka av färsen med malen kanel.
4
Vispa ut mjölet i en kastrull med mjölken. Låt det koka upp under fortsatt omrörning. Låt koka i ca 3 minuter.
5
Tillsätt 1 dl riven ost och smaka av med salt och peppar.
6
Lägg cirka hälften av pastan i en smord eldfast form. Fördela färsen över och täck med resterande pasta. Häll ostsåsen över.
7
Blanda samman ströbröd och persilja. Strö det över hela gratängen och klicka på lite smör. Gratinera mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills allt är genomvarmt och har fått fin färg. Bjud gärna en sallad till.